Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Ουκρανία: Συνάντηση Γκουτέρες-Ζελένσκι-Ερντογάν για τα σιτηρά

Στην Ουκρανία βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να συναντήσει στην πόλη Λβιβ τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κυρίαρχο θέμα στην τριμερή συνάντηση αναμένεται να είναι οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας που ξανάρχισαν στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ συμπλήρωσε ότι ο Γκουτέρες θα συζητήσει επίσης με τον Ζελένσκι για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και την προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι μπορεί να βοηθήσει στην οργάνωση επίσκεψης επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στη Ζαπορίζια από το Κίεβο, αλλά η Ρωσία υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε αποστολή διέρχεται από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι πολύ επικίνδυνη.

Ο κίνδυνος καταστροφής στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια της Ουκρανίας –ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη– «αυξάνεται κάθε μέρα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης όπου βρίσκεται η εγκατάσταση.

Την Παρασκευή, ο Γκουτέρες θα επισκεφθεί το λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας, όπου ξεκίνησαν εκ νέου οι εξαγωγές σιτηρών.

Το Σάββατο, ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ θα επισκεφθεί το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αποτελείται από Ρώσους, Ουκρανούς, Τούρκους και αξιωματούχους του ΟΗΕ που επιβλέπουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

 

Σε «στρατηγικό αδιέξοδο» ο πόλεμος
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φτάσει σε «στρατηγικό αδιέξοδο», δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος προεδρικός σύμβουλος.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πετύχει ελάχιστες μόνο προόδους, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε προχωρήσει, σε σχέση με τον περασμένο μήνα», δήλωσε ο Αλεξέι Αρέστοβιτς σε ένα βίντεο.

«Είμαστε μπροστά σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο».

Οι ουκρανικές δυνάμεις δήλωσαν την Πέμπτη ότι απέκρουσαν μια ρωσική επίθεση στη νότια περιοχή Χερσώνα.

«Τα διακυβεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε αυτόν τον πόλεμο έχουν αυξηθεί», πρόσθεσε ο Αρέστοβιτς.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετακινούσαν επίσης αεροσκάφη πιο πίσω στην Κριμαία και μακριά από την πρόσβαση των δυνάμεων της Ουκρανίας μετά τα πρόσφατα πλήγματα στην Κριμαία.

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares