Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ουκρανία: Στις 23-27 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα για την ένταξη Ντονμπάς, Χερσώνας και Ζαπορίζια στη Ρωσία

Το διάστημα από τις 23 ως τις 27 Σεπτμεβρίου θα πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα για την ένταξη του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και του κατεχόμενου μέρους της Ζαπορίζια στη Ρωσία, όπως αποφάσισαν τα συμβούλια των ρωσόφιλων διοικήσεων των Λαϊκών Δημοκρατιών των δυο περιοχών του Ντονμπάς και σύμφωνα με όσα αναφέρει το Ria Novosti.

«Το δημοψήφισμα για την είσοδο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία ως υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου», αναφέρει δημοσίευση του προέδρου του Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας, Ντένις Μιροσνιτσένκο.

«Το Ντονμπάς επιστρέφει στο σπίτι του. Θεωρώ το νομοσχέδιο έγκαιρο. Ζητώ από τους βουλευτές να το υποστηρίξουν. Οι ημερομηνίες του δημοψηφίσματος είναι 23-27 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο Ντένις Πούσιλιν, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο τόνισε ότι υπέγραψε διάταγμα για το δημοψήφισμα σχετικά με την είσοδο της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία ως πλήρες υποκείμενο ενός ενιαίου κράτους. «Σας ενημερώνω ότι, σύμφωνα με το διάταγμα, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2022. Το διάταγμα καθορίζει τη διαδικασία για την οργάνωση της ψηφοφορίας και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο έδαφος της περιοχής Χερσώνα, καθώς και τον καθορισμό της διοικητικής και ποινικής ευθύνης για την παραβίαση αυτών των κανόνων», δήλωσε στο κανάλι του, στο Telegram.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως: «Οι κάτοικοι του Ντονμπάς θέλουν να ορίζουν οι ίδιοι τη δική τους μοίρα». Σημειώνεται, πάντως, πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούν τα αποτελέσματα «πλασματικών δημοψηφισμάτων» στην Ουκρανία.

Μεντβέντεφ: Ζωτικής σημασίας τα δημοψιηφίσματα

Νωρίτερα σήμερα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα προκειμένου οι επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ να προσαρτηθούν στη Ρωσία.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ να γίνουν επισήμως μέρος της Ρωσίας ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντά τους και προκειμένου να δικαιολογηθεί περαιτέρω η χρήση στρατιωτικής βίας από τη Ρωσία.

Χθες Δευτέρα οι ηγέτες των δύο Λαϊκών Δημοκρατικών συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις προσπάθειές τους για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με στόχο την ένταξή των δύο ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία.

«Τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη συστηματική προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και των άλλων απελευθερωμένων περιοχών, αλλά επίσης και για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», τόνισε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο Μεντβέντεφ, που είναι πλέον αναπληρωτής πρόεδρος του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, επεσήμανε ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιτρέψει στις δύο περιοχές να ενταχθούν στη Ρωσία καθώς αυτό θα προσφέρει μία ακόμη δικαιολογία στο Κρεμλίνο για τη χρήση βίας στην Ουκρανία.

«Η καταπάτηση του εδάφους της Ρωσίας είναι ένα έγκλημα το οποίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε όλες τις αμυντικές δυνάμεις», εξήγησε.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς – που αποτελείται από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες επαρχίες—συζητούν για την ένταξή τους στη Ρωσία από το 2014, όταν προσπάθησαν για πρώτη φορά να φύγουν από τον έλεγχο του Κιέβου.

Οι διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στη χώρα – η Χερσώνα και η Ζαπορίζια—αναφέρουν επί μήνες ότι επιθυμούν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει όλη την επαρχία Λουχάνσκ υπό τον έλεγχό τους. Μεγάλες περιοχές που διεκδικεί η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας και το Κίεβο ελέγχει περιοχές τόσο στη Χερσώνα όσο και τη Ζαπορίζια.

 

πρωτο θεμα

 

Shares