Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023

Ουκρανία: Σφοδρή ρωσική αντεπίθεση από ξηρά και αέρα – Κοντά βρίσκονται οι εφεδρείες

Οι δυνάμεις της Ρωσίας εξαπολύουν ισχυρές αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις σε αρκετούς οικισμούς στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα (8.12.2022) αξιωματούχοι του Κιέβου.

Η εν λόγω αντεπίθεση της Ρωσίας είναι σφοδρή, κι έρχεται μία ημέρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γιόρτασε την κατάληψη εδαφών κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου πολέμου στην Ουκρανία.

Κοντά στην πόλη Λισικάνσκ, η Ρωσία ανέπτυξε περισσότερα στρατεύματα για να προσπαθήσει να καταλάβει το χωριό Μπιλοχορίβκα, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής της Ουκρανίας, ενώ ένας διοικητής σε έναν άλλον οικισμό με έντονες συγκρούσεις περιέγραψε μια εντεινόμενη ρωσική αεροπορική επίθεση.

«Φέρνουν όλο και περισσότερα εφεδρείες» γύρω από την Μπιλοχορίβκα για να προσπαθήσουν να καταλάβουν το χωριό, δήλωσε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέργκι Γκαϊντάι στην ουκρανική τηλεόραση. «Υπάρχουν συνεχείς επιθέσεις».

Στον οικισμό Μπαχμούτ και σε άλλα μέρη της περιοχής του Ντονέτσκ που γειτνιάζει με το Λουχάνσκ, η επίθεση σκότωσε εννέα πολίτες, είπε ο περιφερειάρχης. Οι ουκρανικές δυνάμεις αντέδρασαν με μπαράζ από εκτοξευτές ρουκετών.

Μάχες ήταν σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη συνοριακή γραμμή στο Ντόνετσκ, με την πόλη Αβντιίβκα στην πρώτη γραμμή να βομβαρδίζεται από ρωσικά άρματα μάχης το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε η Τατιάνα Ιγκνατσένκο, εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης του Ντόνετσκ.

 

Ο Πούτιν κατέστησε σαφές την Τετάρτη ότι η επέκταση των συνόρων της Ρωσίας ήταν βασικός στόχος του πολέμου, σε αντίθεση με τους δηλωμένους στόχους στην έναρξη της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όταν είπε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν περιελάμβαναν την κατοχή της ουκρανικής γης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας προσέθεσε ότι η Ρωσία είχε ήδη επιτύχει ένα «σημαντικό αποτέλεσμα» με την απόκτηση «νέων εδαφών» στην Ουκρανία – μια αναφορά στην προσάρτηση τεσσάρων μερικώς κατεχόμενων περιοχών τον Σεπτέμβριο που το Κίεβο και τα περισσότερα μέλη των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν ως παράνομες.

 

Πούτιν: Η Αζοφική Θάλασσα είναι πια «εσωτερική»
Προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος μπορεί να είναι μακρύς, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία έκανε την Αζοφική Θάλασσα «εσωτερική της θάλασσα», που τώρα οριοθετείται από τη Ρωσία και εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στη νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Τόνισε, δε, ότι αυτή ήταν μια φιλοδοξία του Μεγάλου Πέτρου – του τσάρου και πολεμικού ηγέτη του 17ου και 18ου αιώνα με τον οποίο έχει συγκρίνει τον εαυτό του στο παρελθόν.

Οι δυνάμεις του Κιέβου απώθησαν τις τελευταίες εβδομάδες τη Ρωσία από περιοχές γης που κατείχε, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης πόλης, της Χερσώνας. Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι τα στρατεύματά του θα διώξουν τελικά τη Ρωσία από όλα τα εδάφη που κατέλαβε, συμπεριλαμβανομένης της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας που βρίσκεται μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ.

Την Πέμπτη, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο τοποθετημένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, ενός σημαντικού λιμανιού και της μεγαλύτερης πόλης της Κριμαίας.

 

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, δύο επιδρομές σε αεροπορικές βάσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος έπληξαν τη Μόσχα ένα μεγάλο πλήγμα στη φήμη και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το γιατί απέτυχαν οι άμυνές της, καθώς η προσοχή στράφηκε στη χρήση drones στον πόλεμο μεταξύ γειτόνων.

Στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική πόλη Μελιτούπολη, στην περιοχή Ζαπορίζια, μια οδό ανεφοδιασμού προς την Κριμαία, οι ρωσικές αρχές κάλεσαν άνδρες σε ηλικία μάχης να κινητοποιηθούν, ανέφερε το στρατιωτικό γενικό επιτελείο της Ουκρανίας σε δήλωση.

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις από πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων από την Τετάρτη, είπε το γενικό επιτελείο, μαζί με 16 αεροπορικές επιδρομές και 7 επιθέσεις με πυραύλους.

 

Ρωσικά στρατεύματα σε στρατιωτικά γυμνάσια στη Λευκορωσία
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά της συμμετέχουν σε τακτικά στρατιωτικά γυμνάσια στη Λευκορωσία, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα πιέζει τη σύμμαχό της να εμπλακεί περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Λευκορωσία έχει δηλώσει πως δεν θα μπει στον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο είχε στο παρελθόν διατάξει στρατεύματά του να αναπτυχθούν με τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα, επικαλούμενος απειλές από το Κίεβο και τη Δύση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε δήλωσή του πως «στρατεύσιμοι της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας […] συνεχίζουν εντατική εκπαίδευση μάχης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας».

Στη δήλωση προστίθεται ότι «η εκπαίδευση μάχης γίνεται τόσο στη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας».

«Στρατεύσιμοι κάνουν χρήση μικρών όπλων όλων των τύπων, καθώς και όλμων· ακονίζουν τις δεξιότητές τους στην οδήγηση οχημάτων μάχης, κάνουν μαθήματα ψυχολογικών εμποδίων, μελετούν στρατιωτική ιατρική και άλλες επιστήμες».

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν από το υπουργείο εικονίζονται Ρώσοι στρατιώτες με εξοπλισμό χιονιού να εκπαιδεύονται κοντά σε άρματα μάχης σε χειμερινό τοπίο και να κάνουν χρήση όπλων, περιλαμβανομένου πυροβολικού.

 

Πηγή: Reuters/newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares