Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Ουκρανία: Παρέλαβε δεύτερη παρτίδα οπλικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η χώρα του έλαβε και δεύτερη παρτίδα όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο μιας αμυντικής βοήθειας συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για ενδεχόμενη ρωσική επίθεση, με τη Μόσχα να έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με τη γείτονα χώρα και ωστόσο να αρνείται πως σχεδιάζει εισβολή.

“Περισσότεροι από 80 τόνοι όπλων για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας από τους φίλους μας στις ΗΠΑ! Και δεν είναι οι τελευταίοι”, έγραψε ο Reznikov στο Twitter.

Σημειώνεται ότι περίπου 90 τόνοι “βοήθειας για την ασφάλεια” της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, από το πακέτο που εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο έφθασαν στην ουκρανική πρωτεύουσα το Σάββατο.

Oυκρανός ΥΠΕΞ: Μέρος της ευθύνης της Γερμανίας για το παρελθόν είναι να “πάρει τις σωστές αποφάσεις σήμερα”
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα επέκρινε την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο, μιλώντας στη Welt am Sonntag. Η Γερμανία έκανε “λάθη απέναντι στην Ουκρανία” κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημείωσε. Μέρος της ευθύνης της είναι να “πάρει τις σωστές αποφάσεις σήμερα”, συμπλήρωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε την απογοήτευσή του για την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.

“Είμαστε απογοητευμένοι από τη συνεχιζόμενη άρνηση της Γερμανίας να εξουσιοδοτήσει την παράδοση αμυντικών όπλων στην Ουκρανία, ειδικά στην παρούσα κατάσταση”, δήλωσε ο Κουλέμπα.

“Θα ήμασταν ακόμη πιο απογοητευμένοι αν η Γερμανία όχι μόνο αρνιόταν να μας προμηθεύσει αμυντικά όπλα, αλλά και εμπόδιζε άλλους να το κάνουν”, πρόσθεσε.

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία την παράδοση ενός νοσοκομείου πεδίου, αλλά θέλει να παραμείνει στη θέση της ότι δεν θα παραδώσει όπλα σε περιοχές κρίσης.

Το Βερολίνο προφανώς δεν θέλει να συμφωνήσει με την παράδοση των παλιών αποθεμάτων της Bundeswehr (σ.σ. γερμανικός στρατός) από την Εσθονία στην Ουκρανία.

Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμείνει σε αυτή τη στάση, ο Κουλέμπα φοβάται αρνητικό αντίκτυπο στις γερμανο-ουκρανικές σχέσεις: “Η απόρριψη της Γερμανίας σε αυτό το θέμα είναι επίσης απογοητευτική για τον ουκρανικό λαό. Δυστυχώς, οι Ουκρανοί θα το θυμούνται αυτό για τις επόμενες δεκαετίες, και αυτό είναι πολύ λυπηρό για μένα ως Υπουργό Εξωτερικών. Εύχομαι η συνεργασία μας να ανθίσει και οι άνθρωποι να έχουν φιλικά και ζεστά αισθήματα ο ένας για τον άλλον”, συνέχισε ο Κουλέμπα.

“Η Ουκρανία υπέστη τεράστιες απώλειες και καταστροφές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα που υποφέρουμε και απειλούμαστε ξανά, η μόνη ενδεδειγμένη πολιτική είναι να μας επιτρέψουν να αμυνθούμε”.

“Όσο ισχυρότερη είναι τώρα η Ουκρανία”, είπε ο Κουλέμπα, “τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος νέας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Απλά επειδή ο Πούτιν δεν θα εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ουκρανία γνωρίζοντας ότι το τίμημα θα είναι πολύ υψηλό”.

Η Ουκρανία “δεν τελεί υπό εμπάργκο όπλων”, είπε ο Κουλέμπα στη Welt am Sonntag. “Δεν έχουμε σχεδιάσει ποτέ επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν το κάνουμε τώρα. Είμαστε ένα έθνος που δέχεται επίθεση από το 2014 και θέλουμε απλώς να είμαστε σε θέση να αμυνθούμε και να αποτρέψουμε μια μεγάλη σύγκρουση”.

Ο Κουλέμπα είπε επίσης ότι είναι “ευγνώμων για την ευρεία υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας πολλών τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτών και των προσπαθειών εξεύρεσης διπλωματικών λύσεων στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο πλαίσιο της Νορμανδίας. Όποιες και αν είναι οι συζητήσεις που κάνουμε τώρα, αυτό παραμένει αδιαμφισβήτητο”.

 

 

 

πηγή: capital.gr

Shares