Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ουκρανία: Μετά από τρεις μήνες χρήσης του ως καταφύγιο, το μετρό στο Χάρκοβο ξαναλειτουργεί – Η πόλη επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς


Ουκρανία: Μετά από τρεις μήνες χρήσης του ως καταφύγιο, το μετρό στο Χάρκοβο ξαναλειτουργεί – Η πόλη επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς

Μετά από σχεδόν μια τρίμηνη παύση λειτουργίας του λόγω της ρωσικής εισβολής στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το μετρό του Χάρκοβο το οποίο εδώ και καιρό χρησίμευε ως καταφύγιο βομβών για τους κατοίκους, άρχισε σήμερα να λειτουργεί ξανά.

“Είναι περίεργο. Οι άνθρωποι ζούσαν εδώ για τρεις μήνες και τώρα μοιάζει με μια κανονική μέρα, όπου πηγαίνεις στη δουλειά ως συνήθως”, λέει ο 28χρονος Αρτιόμ Ζελένσκι, ο οποίος είναι ένας από τους χιλιάδες κατοίκους του Χάρκοβο που πήρε το μετρό τις πρώτες ώρες επαναλειτουργίας του.

“Είναι δύσκολο να μένεις σπίτι. Πρέπει να πας στη δουλειά, να ξαναχτίσεις την πόλη, να εργαστείς να κερδίσεις χρήματα για να ζήσεις. Δεν ξέρουμε τι θα φέρει το αύριο”, είπε.

Ο κλοιός γύρω από την πόλη έχει χαλαρώσει, με τις ρωσικές δυνάμεις να εμφανίζονται προς το παρόν να έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να καταλάβουν το Χάρκοβο για να συγκεντρώσουν περισσότερα στρατεύματα στα νότια και τα ανατολικά, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

Το μετρό του Χάρκοβο, μια πόλη 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων πριν από τον πόλεμο, εξυπηρετούσε 158 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στις τρεις γραμμές του διαθέτοντας σχεδόν 30 σταθμούς. Κλειστοί παραμένουν τρεις σταθμοί που βρίσκονται στα βορειοανατολικά της πόλης και εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του πυροβολικού.

Οι αρχές είχαν ζητήσει από τους ανθρώπους που είχαν καταφύγει στο μετρό να φύγουν πριν από την Κυριακή, προσφέροντάς τους προσωρινές εστίες ενώ πολλά κτίρια στην πόλη έχουν καταστραφεί ή βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές. Εκατό άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε κλειστούς σταθμούς.

Οι συρμοί περνούν από τους σταθμούς μόνο κάθε 20 ή 30 λεπτά αυτή τη στιγμή, αλλά ο ρυθμός θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

“Αποφασίσαμε να μην ενοχλήσουμε τους ανθρώπους που μένουν ακόμα στο μετρό”, διαβεβαίωσε σε μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοφ, ο οποίος πήρε σήμερα συμβολικά το μετρό.

“Αποφασίσαμε να επαναλειτουργήσουμε το μετρό γιατί πρέπει να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν δούλευαν και δεν διαθέτουν άλλα χρήματα”, είπε, τονίζοντας ότι οι συγκοινωνιακές μεταφορές θα είναι δωρεάν για τις επόμενες 15 ημέρες.

Η συνταξιούχος, η Τετιάνα Βόλκοβα, 64 ετών, λέει ότι είναι “ευτυχισμένη που η ζωή επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς”. “Κρυβόμασταν στα υπόγεια και μπορούμε να ξαναβγούμε”, λέει, πηγαίνοντας σε “μια φίλη που δεν έχει συναντήσει εδώ και πολύ καιρό”.

Όμως, όταν αναφέρεται στη στρατιωτική κατάσταση, το πρόσωπό της σκοτεινιάζει και φαίνεται να κρατάει τα δάκρυα της. Παραδέχεται ότι “φοβάται”.

“Όλα είναι θέλημα Θεού. Δεν καταλαβαίνω, είναι κακό και αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει. Προτιμώ να μην μιλάω για αυτό”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Shares