Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Ουκρανία: Καταστραμμένα ρωσικά αεροσκάφη στην Κριμαία απεικονίζουν δορυφορικές εικόνες

Τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν πολλά πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας σε αεροπορική βάση της Κριμαίας στις αρχές της εβδομάδας δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες.

Οι εικόνες, από την Planet Labs δείχνουν μεγάλες περιοχές καμένης γης που έχουν απομείνει από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν. Οι κύριοι διάδρομοι της βάσης φαίνεται να είναι άθικτοι, αλλά τουλάχιστον οκτώ αεροσκάφη φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή της βάσης όπου ήταν σταθμευνένος μεγάλος αριθμός αεροσκαφών.

Οι εικόνες τραβήχτηκαν γύρω στις 8 π.μ. στις 9 Αυγούστου, περίπου τέσσερις ώρες πριν από την επίθεση, και περίπου στις 4:40 μ.μ. στις 10 Αυγούστου. Η σύγκριση των εικόνων πριν και μετά από την επίθεση είναι η πρώτη ανεξάρτητη επιβεβαίωση της ζημιάς στη βάση, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το πώς μια τοποθεσία που απέχει περισσότερο από 160 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή δέχθηκε επίθεση.

Την Τρίτη, η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι εννέα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη καταστράφηκαν στις πολλαπλές εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αεροπορική βάση Σάκι στην Κριμαία , με τις τοπικές αρχές που έχουν διοριστεί από τη Ρωσία να κηρύσσουν την ουκρανική χερσόνησο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν.

 

Η Ρωσία αρνήθηκε την Τρίτη ότι κάποιο από τα αεροσκάφη του στόλου της έχει υποστεί ζημιά και έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι εκρήξεις δεν αποτελούν κάποιου είδους επίθεση, αποδίδοντας το γεγονός σε παραβίαση των κανόνων πυρασφάλειας.

Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις, ενώ χλεύασε την εξήγηση της Μόσχας ότι ένας απρόσεκτος καπνιστής μπορεί να είχε προκάλεσε την πυροδότηση και ανατίναξη των πυρομαχικών στη ρωσική αεροπορική βάση.


Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει την Ουκρανία ότι οποιαδήποτε επίθεση στη χερσόνησο θα πυροδοτούσε μαζικά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων χτυπημάτων σε «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο.

Η Κριμαία έχει τεράστια στρατηγική και συμβολική σημασία και για τις δύο πλευρές. Η απαίτηση του Κρεμλίνου να αναγνωρίσει η Ουκρανία την Κριμαία ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ήταν μία από τις βασικές προϋποθέσεις της Μόσχας για κατάπαυση του πυρός.

Αναλυτές θεωρούν ότι η τολμηρή επίθεση που έλαβε χώρα σε πολύ μακρινή απόσταση από την γραμμή του μετώπου και προκάλεσε ισχυρές εκρήξεις, έγινε από Ουκρανούς. Η εφημερίδα The New York Times έγραψε, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στον ουκρανικό στρατό, ότι το πλήγμα στην στρατιωτική αεροπορική βάση κατάφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί, θα πρόκειται για την πρώτη στρατιωτική επίθεση κατά στόχων στην Κριμαία από το 2014.

 

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας σχολίασε χθες την πυρκαγιά στον χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου «Σάκι» στην Κριμαία, μέσω της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας Άννα Μαλιάρ.

«Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν μπορεί να προσδιορίσει τα αίτια της ανάφλεξης, ωστόσο για μια ακόμη φορά υπενθυμίζει τους κανόνες πυρασφάλειας και την απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους που δεν επιτρέπεται», έγραψε η Μαλιάρ σε ανάρτησή της στο Telegram, όπως μετέδωσε χθες το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform

Ωστόσο η ίδια υπογράμμισε ότι το γεγονός της πυρκαγιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη χώρα –τρομοκράτη στον πόλεμο της ενημέρωσης.

«Δεν αποκλείουμε οι κατακτητές να βρουν ‘τυχαία’ κάποια χαρακτηριστικά ‘σύμβολα’, ‘καρτ βιζίτ’ ή ακόμη και ‘DNA’. Παρεμπιπτόντως εφιστούμε την προσοχή ότι τα ρούχα από βαμβάκι είναι πολύ υγιεινά», πρόσθεσε η Μαλιάρ, συμβουλεύοντας τους Ουκρανούς να παραμείνουν ήρεμοι και να έχουν εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμων, Πάβελ Λαϊκιτσούκ, ισχυρίσθηκε ότι στο αεροδρόμιο Σάκι εξερράγησαν μεγάλης ισχύος πυρομαχικά, όπως πύραυλοι «Ισκαντέρ» και «Κινζάλ» και πως θεωρητικά το Κίεβο έχει όπλα που μπορούν να φθάσουν μέχρι την πόλη Σάκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του χθες βράδυ δεν αναφέρθηκε στις εκρήξεις, αλλά έκανε πολλές αναφορές στην σημασία της απελευθέρωσης της Κριμαίας από την ρωσική κατοχή. «Αυτός ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και ολόκληρης της ελεύθερης Ευρώπης ξεκίνησε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία – με την απελευθέρωσή της» είπε σε μια του αναφορά ο πρόεδρος Ζελένσκι.

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares