Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ουκρανία: Η Ρωσία μας έκλεψε 500.000 τόνους σιτηρών – Συρία και Τουρκία τα αγοράζουν

 

Η Ρωσία έχει στείλει στη σύμμαχό της Συρία περίπου 100.000 τόνους σιταριού από αυτό που έκλεψε από την Ουκρανία από τότε που εισέβαλε στη χώρα, καταγγέλλει η ουκρανική πρεσβεία στη Βηρυτό, χαρακτηρίζοντας τις αποστολές ως «εγκληματικές δραστηριότητες».

Η πρεσβεία ανέφερε ότι περισσότεροι από 100.000 τόνοι «λεηλατημένου» ουκρανικού σιταριού είχαν φτάσει στη Συρία τους τελευταίους τρεις μήνες. Με διεθνείς τιμές σιταριού πάνω από 400 δολάρια ανά τόνο, ένας τέτοιος όγκος θα άξιζε περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια.

Σε δήλωση στο Reuters, η πρεσβεία ανέφερε ότι οι αποστολές περιελάμβαναν μία με το φορτηγό πλοίο Matros Pozynich και μια με πλοίο ρωσικής σημαίας το οποίο έδεσε στο κύριο θαλάσσιο λιμάνι της Συρίας στη Λατάκια στα τέλη Μαΐου.

Στοιχεία από το Refinitiv.com έδειξαν ότι το Matros Pozynich φορτώνει σιτάρι στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία -που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014- με ημερομηνία αναχώρησης στις 19 Μαΐου και προορισμό τη Συρία. Δορυφορικές εικόνες από το Planet Labs PBC στις 29 Μαΐου έδειξαν το ίδιο πλοίο ελλιμενισμένο στη Λατάκια.

Το Matros Pozynich είχε αρχικά ορίσει τον προορισμό του για τη Βηρυτό του Λιβάνου, αλλά απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του στις 25 Μαΐου στα ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της Refinitiv. Την Τετάρτη, το πλοίο άνοιξε ξανά τον αναμεταδότη του και μπορούσε να εντοπιστεί να πλέει δυτικά, μακριά από τις ακτές της Συρίας, σύμφωνα με κινήσεις που δείχνει το MarineTraffic.com.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στον Λίβανο, επικαλούμενη τις ουκρανικές αρχές, ισχυρίστηκε ότι τα σιτηρά στο Matros Pozynich είχαν «κλαπεί» από εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας σε περιοχές που πρόσφατα κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα», ανέφερε η πρεσβεία, προσθέτοντας ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις συριακές αρχές αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ουκρανικούς ισχυρισμούς, οι συριακές αρχές δεν σχολίασαν το θέμα, ενώ η Ρωσία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς για κλοπή σιταριού από την Ουκρανία.

Η Ρωσία αποτελεί σημαντική πηγή εισαγωγών σιταριού για τη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου της το 2011, τόσο ως εμπορικές εισαγωγές όσο και ως ανθρωπιστική βοήθεια. Η Μόσχα παρείχε στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ζωτική στρατιωτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, στέλνοντας αεροπορική δύναμη στη Συρία το 2015.

Επίσης Η Ρωσία δεσμεύτηκε να προμηθεύσει στη Συρία ένα εκατομμύριο τόνους σιταριού στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας το 2021, σύμφωνα με το Interfax. Οι εισαγωγές σιτηρών της Συρίας περιλαμβάνουν αποστολές από την Κριμαία.

Υπουργείο Γεωργίας Ουκρανίας: Οι Ρώσοι μας έκλεψαν 500.000 τόνους σιτηρών

Σε δήλωσή του τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας είπε ότι η κλοπή 500.000 τόνων σιταριού είχε ήδη καταγραφεί από κατεχόμενες περιοχές της χώρας.

Τα σιτηρά αποστέλλονταν είτε στη Ρωσία, κυρίως από τις περιοχές Χάρκοβο, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, είτε στην Κριμαία από τις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα, πρόσθεσε το υπουργείο.

Τον Απρίλιο, το Κρεμλίνο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για κλεμμένο σιτάρι, λέγοντας ότι δεν γνώριζε από πού προέρχονται οι πληροφορίες.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο φέρεται να είπε από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax στις 25 Μαΐου ότι η Ρωσία διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης για κλοπή σιτηρών από την Ουκρανία: «Δεν κλέβουμε τίποτα από κανέναν».

Ωστόσο, η ελεγχόμενη από τη Ρωσία Χερσώνα άρχισε να εξάγει σιτηρά στη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον Kirill Stremousov, αναπληρωτή επικεφαλής της φιλορωσικής στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Δεν είπε πώς είχε οργανωθεί η πληρωμή.

Τον περασμένο μήνα, η Ουκρανία ευχαρίστησε την Αίγυπτο, έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, που απέσυρε ένα ρωσικό πλοίο φορτωμένο με σιτηρά, το οποίο επίσης το Κίεβο είπε ότι είχε κλαπεί από την Ουκρανία.

Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα: Η Τουρκία αγοράζει σιτηρά που η Ρωσία έχει κλέψει από την Ουκρανία

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αγκυρα δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες που αγοράζουν σιτηρά που η Ρωσία έχει κλέψει από την Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής Βασίλ Μπόντναρ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε την συνδρομή των τουρκικών αρχών και της Interpol στην έρευνα σχετικά με το ποιοι ενέχονται στην διέλευση των φορτίων σιτηρών από τα τουρκικά ύδατα.

real.gr

Shares