Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Ουκρανία: Διαψεύδει το Κίεβο την κατάληψη της Μαρίνκα από τους Ρώσους

Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε το βράδυ της Κυριακής τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την κοινότητα Μαρίνκα στην ανατολική Ουκρανία, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Δεν είναι ακριβές να μιλάμε για κατάληψη της Μαρίνκα», είπε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Στούπουν μιλώντας στην κρατική τηλεόραση διαψεύδοντας τον Σεργκέι Σοϊγκού.  «Οι δυνάμεις μας βρίσκονται εντός της πόλης», πρόσθεσε.

«Η κοινότητα Μαρίνκα (…) απελευθερώθηκε πλήρως σήμερα», είχε πει ο Σεργκέι Σοϊγκού στη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η Μαρίνκα είχε μετατραπεί σε φρούριο από τον ουκρανικό στρατό από το 2014, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονέτσκ που κατέλαβαν την ομώνυμη πόλη.

Ο Σοϊγκού είπε ότι «η απελευθέρωση της κοινότητας», που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 10.000 κατοίκους, «περιορίζει τις αμυντικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και μας δίνει πρόσθετες ευκαιρίες να συνεχίσουμε τη δράση μας προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Πούτιν χαιρέτισε την είδηση, σχολιάζοντας ότι έτσι απομακρύνονται οι ουκρανικές δυνάμεις από το Ντονέτσκ και ο ρωσικός στρατός θα έχει την ευκαιρία «να διευρύνει τη ζώνη των επιχειρήσεών του».

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν εδώ και μήνες να περικυκλώσουν και να καταλάβουν ένα άλλο ουκρανικό οχυρό, την πόλη Αβντιίβκα. Οι αυτονομιστές την είχαν καταλάβει για μικρό χρονικό διάστημα το 2014 αλλά στη συνέχεια ο ουκρανικός στρατός κατασκεύασε οχυρωματικά έργα γύρω από την πόλη, που θεωρείται «πύλη» προς το Ντονέντσκ. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού ανέφερε νωρίς το πρωί σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εξακολουθούν να απωθούν τον εχθρό στις περιοχές της Μαρίνκα και της Νοβομιχαϊλίφκα».

newsit

Shares