Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ουκρανία: Άρχισαν οι αντεπιθέσεις στα ανατολικά

Τις εκκλήσεις της πυρηνικής υπηρεσίας του ΟΗΕ για μια ζώνη προστασίας ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια χαιρέτισε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ώρα που ο ουκρανικός στρατός διεξάγει δύο αντεπιθέσεις εναντίον ρωσικών θέσεων στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία.

O Ολεξίι Αρεστόβιτς, ανώτερος σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αποκάλυψε τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι αντεπιθέσεις, εξηγώντας πως αυτής της φύσης οι πληροφορίες είναι αρμοδιότητα του γενικού επιτελείου να δημοσιοποιούνται.

Η διπλή αντεπίθεση έχει σκοπό να καθηλώσει ρωσικές εφεδρείες και να εμποδίσει τον ρωσικό στρατό να ενισχύσει έναν τομέα των μετώπων αποδυναμώνοντας κάποιον άλλον, πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν υπό αληθινή πίεση τους αντιπάλους τους.

Aνταποκριτές της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης μετέδωσαν ότι η πόλη Μπαλακλίγια, στην περιφέρεια Χάρκοβο (ανατολικά), δέχθηκε επίθεση χθες, με τις ουκρανικές δυνάμεις να ανακτούν εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του χωριού Βερμπίβκα.

Η ουκρανική αντεπίθεση στην περιφέρεια της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα, αλλά ελάχιστες πληροφορίες έχουν δοθεί από τον ουκρανικό στρατό για την πρόοδό τους. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού της Βρετανίας διαβεβαιώνουν πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προελάσει.

 

Στήριξη Ζελένσκι σε ΟΗΕ για τη Ζαπορίζια
Ο Oυκρανός πρόεδρος Ζελένσκι συναντήθηκε χθες Τρίτη με τους επιτελείς του για να συζητήσουν την κατάσταση. Δεν έκανε κανένα λεπτομερειακό σχόλιο για τις αντεπιθέσεις στο βραδινό του τηλεοπτικό διάγγελμα, περιοριζόμενος να ευχαριστήσει τους μαχητές και τις μαχήτριες της Ουκρανίας για τις υπηρεσίες τους στο έθνος.

Αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου και έκτοτε αποτελεί στόχο συνεχών επιθέσεων, ο Ουκρανός πρόεδρος συμφώνησε με το κλιμάκιο του ΟΗΕ που, μετά την επίσκεψή του στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι βομβαρδισμοί πρέπει να τερματιστούν αμέσως.

Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι θα υποστήριζε τη ζώνη ασφαλείας εάν αποσκοπούσε στην αποστρατιωτικοποίηση του εδάφους του πυρηνικού σταθμού.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανέφερε ότι ο βομβαρδισμός του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης θα μπορούσε να οδηγήσει σε απεριόριστη έκλυση ραδιενεργών υλικών, ενώ η παρουσία ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού επί τόπου θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλειά του.

Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι η έκθεση σημειώνει την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην επικράτεια του εργοστασίου και αναφέρεται σε πιέσεις στους εργαζομένους, παράλληλα με «σαφείς αναφορές στη ρωσική στρατιωτική κατοχή».

 

cnn.gr

Shares