Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Ουκρανία: Αποχωρεί από τα ΜΜΕ ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας

«Όντας ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στην ουκρανική οικονομία, έχω επανειλημμένως δηλώσει ότι ποτέ δεν ήμουν και δεν πρόκειται να γίνω ολιγάρχης», δήλωσε ο Ρινάτ Αχμέτοφ

Την αποχώρησή του από τις επιχειρήσεις ΜΜΕ ανακοίνωσε σήμερα στην επενδυτική του εταιρεία ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, Ρινάτ Αχμέτοφ, προκειμένου να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι, με στόχο τον περιορισμό της επιρροής των «ολιγαρχών».

Σε δήλωση που απέστειλε στο Reuters, ο Αχμέτοφ δήλωσε ότι η Media Group Ukraine θα παραδώσει τις άδειες για τα τηλεοπτικά κανάλια και τα έντυπα μέσα ενημέρωσης στο ουκρανικό κράτος και θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στα διαδικτυακά ΜΜΕ.

Ο Αχμέτοφ δήλωσε ότι η επενδυτική του εταιρεία SCM δεν μπόρεσε να πουλήσει την επιχείρησή της στα ΜΜΕ με όρους της αγοράς, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της εξάμηνης προθεσμίας που προβλέπει η νομοθεσία κατά των ολιγαρχών για την πώληση περιουσιακών τους στοιχείων στα ΜΜΕ.

«Όντας ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στην ουκρανική οικονομία, έχω επανειλημμένως δηλώσει ότι ποτέ δεν ήμουν και δεν πρόκειται να γίνω ολιγάρχης», δήλωσε ο Αχμέτοφ.

Τον Νοέμβριο του 2021, όπως είχε μεταδώσει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε τον νόμο «Για την αποτροπή απειλών της εθνικής ασφάλειας, που σχετίζονται με την υπέρμετρη επιρροή προσώπων, τα οποία έχουν σημαντικό οικονομικό ή πολιτικό εκτόπισμα στην κοινωνική ζωή (ολιγαρχών)».

To κείμενο του νόμου διασφαλίζει το νομικό πλαίσιο που αφορά στον διαχωρισμό των μεγάλων επιχειρήσεων από τον πολιτικό αγώνα και περιορίζει την καταστροφική επιρροή των προνομιακών (ολιγαρχικών) συμφερόντων στην οικονομική ζωή της Ουκρανίας. Καθιερώνει επίσης κριτήρια για τον ορισμό των ολιγαρχών και απαιτήσεις για τη διαφάνεια των επαφών πολιτικών και αξιωματούχων με ολιγάρχες ή εκπροσώπους τους.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares