Τρίτη , 26 Σεπτεμβρίου 2023

Ουκρανία: Αντιδράσεις μετά την πρόταση να παραδώσει εδάφη στη Ρωσία για να μπει στο ΝΑΤΟ

Σάλο έχει προκαλέσει η χθεσινή (15.8.2023) δήλωση – «βόμβα» του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, Στίαν Γένσεν, πως η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εάν δεχθεί να παραχωρήσει εδάφη της στη Ρωσία.

Ο Στίαν Γένσεν, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής του προσωπικού του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, μιλούσε σε νορβηγικά μέσα ενημέρωσης σε συζήτηση πάνελ την Τρίτη και ανέφερε ότι «η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσει να παραχωρήσει στη Ρωσία μέρος των εδαφών που έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της για να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον, ο ίδιος φέρεται να είπε ότι «το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση» και το θέμα της εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει ήδη τεθεί. «Δεν λέω ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί. Αλλά αυτή μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», διευκρίνισε.

Ο συνεργάτης του Γενς Στόλτενμπεργκ με τις δηλώσεις του προκάλεσε αντιδράσεις, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, φάνηκε να συμφωνεί δηλώνοντας ότι εάν η Ουκρανία συμφωνήσει να παραδώσει εδάφη της τότε «θα πρέπει να εγκαταλείψει ακόμα και το Κίεβο».

«Γιατί; Η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα. Το μόνο ερώτημα είναι ότι όλα τα υποτιθέμενα “δικά τους” εδάφη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα. Για να εισέλθουν στο μπλοκ (ΝΑΤΟ), οι Αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο», σχολίασε ο Μεντβέντεφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Λοιπόν, τότε θα έπρεπε (οι ουκρανικές Αρχές) να μεταφέρουν την πρωτεύουσα στο Lvov. Εάν, φυσικά, οι Πολωνοί συμφωνήσουν», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

Με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Twitter, ο σύμβουλος του Ζελένσκι έκανε λόγο για γελοία πρόταση και για σκόπιμη «επιλογή ήττας της δημοκρατίας». Αναλυτικά, έγραψε:

«Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει;

Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας “κακής ειρήνης” μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο.

Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας “διαίρεσης της Ευρώπης”: συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτικές επιείκεια…».

 

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares