Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ουκρανία: 31 άρματα μάχης Abrams θα στείλουν οι ΗΠΑ

Στην απόφαση να παραδώσουν 31 άρματα μάχης τύπου Μ1 Abrams στην Ουκρανία, προχώρησαν οι ΗΠΑ το απόγευμα της Πέμπτης (25/1), με τη Σλοβακία, αντίστοιχα, να ακολουθεί με την ανακοίνωση αποστολής 30 αρμάτων μάχης τύπου Τ-72.

Επισημοποιήθηκε η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το απόγευμα της Πέμπτης (25/1) δια στόματος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, να στείλουν 31 άρματα μάχης τύπου M1 Abrams στην Ουκρανία, συνολικής αξίας 400 εκατ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι, 31 άρματα μάχης Abrams αντιστοιχούν σε μία ίλη του Ουκρανικού στρατού, και μέχρι να φτάσουν στα Ουκρανικά εδάφη, οι Αμερικανοί πρόκειται να εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς σε χρήση και συντήρηση.

Σλοβακία: Παράδοση 30 αρμάτων μάχης Τ-72
Έτοιμη να παραδώσει «άμεσα» 30 άρματα μάχης Τ-72 στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη (25/1) ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιαροσλάβ Ναντ, εφόσον λάβει άρματα δυτικής κατασκευής για να τα αντικαταστήσει.

Υπενθυμίζεται ότι, η Σλοβακία είχε στείλει στην Ουκρανία 30 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BVP-1, σοβιετικής κατασκευής, κατόπιν συμφωνίας με τη Γερμανία για την απόκτηση 15 αρμάτων μάχης Leopard 2, καθώς και οκτώ αυτοκινούμενα πυροβόλα Zuzana, ενώ κατασκευάζει άλλα 16 που θα πληρώσουν η Δανία, η Γερμανία και η Νορβηγία. Ο Ναντ είπε ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά άλλων 11 αυτοκινούμενων πυροβόλων και έχει διαπραγματευτεί τη σχετική σύμβαση.

«Έχουμε άλλα 30 άρματα μάχης Τ-72 τα οποία μπορούμε να παραδώσουμε αμέσως στην Ουκρανία, ακόμη κι αύριο, εφόσον λάβουμε άρματα δυτικής κατασκευής – Leopard ή άλλου τύπου – προς αντικατάστασή τους», δήλωσε σήμερα ο σλοβάκος υπουργός Άμυνας.

Οι αποφάσεις των δύο χωρών, ΗΠΑ και Σλοβακίας έρχονται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Γερμανίας της παράδοσης αρμάτων μάχης Leopard 2, κίνηση που το Κίεβο επαίνεσε ως πιθανό σημείο καμπής στον πόλεμο.

Βάσει των κριτηρίων του ΝΑΤΟ, η Σλοβακία χρειάζεται 43 άρματα μάχης, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Γιαροσλάβ Ναντ, συμπληρώνοντας ότι θα έχει συνολικά 45 μόλις παραλάβει τα 15 Leopard από τη Γερμανία. Μέχρι στιγμής, η Μπρατισλάβα έχει παραλάβει μόλις ένα και περιμένει πως από τον Μάρτιο θα αποκτά δύο κάθε μήνα.

 

‘cnn.gr

Shares