Σάββατο , 29 Ιανουαρίου 2022

Ουάσινγκτον και Άγκυρα: Αυτές μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χαιρέτιζαν με ευχαρίστηση το ενδεχόμενο αύξησης του ρόλου της Τουρκίας στο Αφγανιστάν παρά τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, έγραψε το περιοδικό Foreign Policy.

H Άγκυρα έχει προσφερθεί να αναλάβει την ευθύνη για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε το θέμα με τον τούρκο ομολογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Βορειοαταλαντικής Συμμαχίας. Ωστόσο, δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι τελικές λεπτομέρειες.

To πλήρες άρθρο του περιοδικού Foreign Policy: 

https://foreignpolicy.com/2021/06/17/turkey-afghanistan-footprint-us-withdrawal-security/

Η εγγύηση της ασφάλειας του αεροδρομίου, σημείου πρόσβασης με ύψιστη σημασία για τους ξένους διπλωμάτες και οργανισμούς αρωγής, θεωρείται κρίσιμη για τη διεθνή ενασχόληση με τα ζητήματα του Αφγανιστάν.

Afghanistan - Operation World

Το Αφγανιστάν και τα κράτη που το περιβάλλουν 

Το Foreign Policy επεσήμανε ότι η προσφορά της Τουρκίας αποτελεί κίνηση “καλής θελήσεως” με σκοπό τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων και την επιστροφή στο πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού τζετ επόμενης γενεάς F-35.

Afghanistan-Turkey Relationship Yet To Deliver In COVID-19 Crises – OpEd – Eurasia Review

Toυρκικό κέντρο εκπαίδευσης του αφγανικού στρατού 

Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ διέψευσε την οποιαδήποτε σύνδεση του θέματος της ασφάλειας του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας με την ύπαρξη διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα για το πρόβλημα των S-400, σύμφωνα με το περιοδικό.

Εντούτοις, το Foreign Policy καταλήγει: “Για τις Ηνωμένες Πολιτείες όμως, η οποιαδήποτε αύξηση και ενίσχυση της παρουσίας (σ.σ. στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρησή τους) εκ μέρους του οποιουδήποτε συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ θα έχει επακόλουθα, ακόμα και αν πρόκειται για έναν σύμμαχο με τον οποίο η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε σύγκρουση.”

Πηγή: ahvalnews

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares