Τετάρτη , 7 Δεκεμβρίου 2022

Ουάσιγκτον: “Βαθιά ανησυχία” για τον απεργό πείνας ‘Αμπντελ Φάταχ στην Αίγυπτο

Ανώτερος σύμβουλος του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, εξέφρασε σήμερα τη “βαθιά ανησυχία” του για τον Βρετανοαιγύπτιο πολιτικό κρατούμενο Αλάα Άμπντελ Φάταχ, που κάνει απεργία πείνας εδώ και μήνες, σύμφωνα με τους οικείους του.

“Είχαμε επαφή υψηλού επιπέδου με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για το θέμα, ανησυχούμε βαθύτατα, θα θέλαμε (ο Φάταχ) να αφεθεί ελεύθερος”, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού πρόεδρου, την παραμονή της αναχώρησης του τελευταίου για την 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στην Αίγυπτο.

Νωρίτερα σήμερα, η αιγυπτιακή εισαγγελία δήλωσε ότι “όλες οι ζωτικές λειτουργίες” του πολιτικού κρατούμενου Αλάα Αμπντελ Φάταχ “είναι φυσιολογικές” και ότι η υγεία του Φάταχ είναι σε “καλή κατάσταση”, επτά μήνες αφότου ο φυλακισμένος άρχισε απεργία πείνας, σύμφωνα με τους οικείους του.

Ο μπλόγκερ υπέρ της δημοκρατίας, την απελευθέρωση του οποίου ζήτησαν αρκετές κυβερνήσεις, “δεν χρειάζεται να μεταφερθεί σε νοσοκομείο”, πρόσθεσε η εισαγγελία σε ανακοίνωση, η οποία “αμφισβήτησε” την απεργία πείνας του ακτιβιστή. Οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι ο Φάταχ, ο οποίος από την Κυριακή δεν πίνει ούτε νερό, μπορεί να επιβιώσει λίγες ημέρες — εκτός αν τραφεί δια της βίας”.

capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares