Κυριακή , 7 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

ΟΤΑΝ ΟΙ ΗΠΑ … «ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν και ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το ποια θα είναι η στάση του πλανητάρχη απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν.

Γράφει ο Θανάσης Μυλωνάς

Εδώ στην Ελλάδα που όλα λέγονται με τεράστια άνεση και χωρίς πολύ σκέψη, δεν έχουν εμπεδώσει πως ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ υπάρχει μία απλή αλλά ουσιαστική διαφορά.

Η υπερδύναμη ασκεί εξωτερική πολιτική με βάση δεδομένων που έχουν αναφορά δεκαετίες πίσω , ενώ η μικρή Ελλάδα ασκεί την πολιτική της στην φιλοσοφία των πρόσκαιρων υπολογισμών. Τραγικό λάθος με συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά σκληρή αλήθεια που ηχεί περίεργα στα αυτιά κάποιων.

Και για να έρθουμε στο κύριο θέμα μας, αυτοί που διαισθάνονται ότι οι «φίλοι» μας Αμερικανοί θα εγκαταλείψουν την Τουρκία για χάρη της Ελλάδας κάνουν τεράστιο ατόπημα. Η Τουρκία γεωπολιτικά παραμένει το βασικό πέρασμα από την Ανατολή στη Δύση και αντίστροφα, αλλά και το απαραίτητο «ανάχωμα» της Αμερικής και του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. Αυτό είναι γνωστό, αλλά εκείνο που δεν γίνεται αντιληπτό είναι πως τόσο στη διπλανή Τουρκία , όσο και στις ΗΠΑ , το κράτος έχει συνέχεια που σε καμία περίπτωση δε συνδέεται με τα πρόσωπα που κυβερνούν.

Η αυταρχικότητα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν με προεκτάσεις σε όλα τα επίπεδα ενδιαφέροντος της Δύσης είναι στίγμα πολιτικής , αλλά όχι το δεδομένο, γιατί απλά όλα αλλάζουν όταν οι συγκυρίες και οι καταστάσεις το απαιτήσουν. Οι «φίλοι» μας Αμερικανοί πριν οδηγηθούν σε οριστική ρήξη με την αγαπημένη τους Τουρκία , είναι αποφασισμένοι να δοκιμάσουν τη λογική του «μαστίγιου και του καρότου».

Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο να αξιοποιηθεί ως ο εκπρόσωπος της Ρωσικής πολιτικής στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή , αφήνοντας την δεδομένη για τα συμφέροντα τους Ελλάδα, απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις.  Δυστυχώς η γεωγραφία είναι εκείνη που ορίζει τις εξελίξεις , όπως έγινε και με το Βυζάντιο που από αυτοκρατορία ,συρρικνώθηκε και στο τέλος εξαφανίστηκε κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό και τις ορέξεις των δυτικών .

Τα στενά του Βοσπόρου πάντα δέσποζαν ως «πόρτα» εμπορίου ,πολιτισμών και συμφερόντων, πόσο μάλλον τώρα , όπου οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς τρέχουν με ταχύτητα φωτός. Η Τουρκία με τον Ερντογάν ή δίχως αυτόν στο μέλλον για τους Αμερικανούς έχουν την ίδια αξία. Εξάλλου και η δική τους θεώρηση το έχει αποδείξει …Τα πρόσωπα αλλάζουν….η πολιτική και η στρατηγική όχι!

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares