Σάββατο , 31 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Όταν η Ρωσία «ταπείνωσε» το ΝΑΤΟ στο Κόσοβο το 1999… (ΒΙΝΤΕΟ)

Όταν η Ρωσία «ταπείνωσε» το ΝΑΤΟ στο Κόσοβο το 1999... (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ Κόσοβο και την υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία το 1999 είχαν ένα μικρό επεισόδιο που αν και δεν τράβηξε τόσο τα «φώτα» είχε μεγάλη σημασία για τη Ρωσία και το πληγωμένο της γόητρο τη δεκαετία του 1990.

Ακριβώς πριν από 20 χρόνια, τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν μεταφερθεί στη Βοσνία Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης (SFOR) του ΟΗΕ εκτέλεσαν μια μυστική επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια μιας άσκησης έξω από τη βάση τους, 15 τεθωρακισμένα BTR-80, υποστηρικτικά οχήματα και 200 ​​αλεξιπτωτιστές κατευθύνθηκαν νοτιοανατολικά.

Ο προορισμός τους ήταν πάνω από 600 χιλιόμετρα μακριά και για την ακρίβεια στο Κοσσυφοπέδιο, την αποσχισθείσα σερβική περιοχή που επρόκειτο να κερδίσει την ανεξαρτησία της από το Βελιγράδι μετά τα γεγονότα που προηγήθηκαν το 1999. Οι Σέρβοι είχαν ηττηθεί και συμφώνησαν να υποχωρήσουν, ενώ τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ προετοιμάζονταν να προχωρήσουν.

Όταν η Ρωσία «ταπείνωσε» το ΝΑΤΟ στο Κόσοβο το 1999... (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κίνηση της Ρωσίας δεν ήταν μόνο στρατιωτικός ελιγμός, αλλά. Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας ήταν ιδιαίτερα ταπεινωτική για τη Ρωσία, τον ιστορικό σύμμαχο και την προστάτιδα του Βελιγραδίου, με τον Γέλτσιν μάλιστα να κάνει πίσω στα σχέδια του ΝΑΤΟ για το Κόσοβο.

Η κατάληψη του αεροδρομίου Slatina  πριν από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ προκλήθηκε από την ανάγκη που είχε η Ρωσία να αποδείξει κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ότι παραμένει μια μεγάλη δύναμη.

Η διπλωματική αλλά και στρατιωτική ισχύς της νέας Ρωσίας μόνο ως φάντασμα του προκατόχου της, Σοβιετικής Ένωσης θα μπορούσε να θεωρηθεί τη δεκαετία του 1990 με τις συνταγματικές και τις οικονομικές κρίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη στη χώρα.

Δείτε τις ρωσικές Δυνάμεις μπλοκάρουν το δρόμο στη Βρετανία προς την κατάληψη του αεροδρομίου της Πρίστινας.

onalert.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares