Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΟΤΑΝ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΓΡΑΦΕΙ Ανησυχία για «απόβαση» μεταναστών στα νησιά… ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ….

Όταν η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρεται σε Ανησυχία για «απόβαση» μεταναστών στα νησιά, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα κι επικίνδυνα.Έτσι τιτλοφορείται το άρθρο του Γιάννη Σουλιώτη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το οποίο και παραθέτουμε.

Σε αύξηση των περιπολιών κατά μήκος της οριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας προχώρησε το Λιμενικό μετά τις πληροφορίες που ήθελαν πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινούνται μαζικά από καταυλισμούς της ενδοχώρας προς τις ακτές της Τουρκίας, απέναντι από τη Χίο, τη Λέσβο και την Κω. Το πρωί του Σαββάτου το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό αύξησαν τον αριθμό των σκαφών τους στην περιοχή, ενώ δόθηκε εντολή σε τρία αεροσκάφη του Frontex να επιτηρούν εκ περιτροπής στη διάρκεια της νύχτας τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Στόχος του σχεδιασμού είναι οι βάρκες με τους μετανάστες να εντοπίζονται όσο ακόμα βρίσκονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και να παρεμποδίζεται η είσοδός τους στα ελληνικά. Τα αυξημένα μέτρα θα διαρκέσουν μέχρι τουλάχιστον τη Μεγάλη Τετάρτη.

Στη συνέχεια αναμένεται επιδείνωση του καιρού και ενίσχυση των ανέμων, παράμετροι που εκτιμάται θα αποθαρρύνουν τις προσπάθειες των παράτυπων μεταναστών να ταξιδέψουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι πληροφορίες που διαβιβάστηκαν ήδη από την Παρασκευή στο αρχηγείο του Λιμενικού, ανέφεραν ότι μετανάστες από κέντρα κράτησης της γειτονικής χώρας μεταφέρονταν οργανωμένα με πούλμαν σε παράκτιες περιοχές, σε μια επανάληψη όσων συνέβησαν τον Φεβρουάριο σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο. Υπήρξαν, μάλιστα, υπόνοιες ότι ένα μέρος των υπό μετακίνηση αλλοδαπών ήταν πριν από μερικές εβδομάδες στον καταυλισμό του Παζάρ Κουλέ, κοντά στις Καστανιές.

Οι πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο συγκέντρωσης μεταναστών αρχικά απέναντι από τη Χίο και τη Λέσβο, ενώ την Κυριακή στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε η περιοχή της Αλικαρνασσού, απέναντι από την Κω. Μέχρι τις απογευματινές ώρες χθες, πάντως, οι φόβοι της ελληνικής πλευράς δεν είχαν επιβεβαιωθεί, με τα στελέχη του Λιμενικού να επισημαίνουν, ωστόσο, ότι «τα δεδομένα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν». Δεν είχε δηλαδή διαπιστωθεί παρουσία μεγάλου αριθμού αλλοδαπών σε παράκτιες περιοχές της Τουρκίας, ενώ τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα κατεγράφη μόλις μία απόπειρα παράτυπων μεταναστών να προσεγγίσουν ελληνικό νησί, στη Σύμη. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η βάρκα με τους περίπου δέκα παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δύο σκάφη του Λιμενικού πήγαν στο σημείο με εντολή να μην επιτρέψουν στη βάρκα να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η επιχείρηση διήρκεσε συνολικά 14 ώρες και τελικά οι παράτυποι μετανάστες περισυνελέγησαν από την ακτοφυλακή της γείτονος.

Σε συνέντευξή του χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε ότι «τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους στον μέγιστο βαθμό», ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες απόπειρες μεταφοράς μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα με παλιά φορτηγά πλοία. Ενα τέτοιο περιστατικό κατεγράφη αρχικά τη 16η Μαρτίου, όταν το δεξαμενόπλοιο «Dorduncu» με 193 παράτυπους μετανάστες προσάραξε στο λιμάνι της Κέας. Πιο πρόσφατα υπήρξαν υπόνοιες ότι ένα ακόμα παλιό δεξαμενόπλοιο με ονομασία «Akinturk» αποπειράθηκε να προσεγγίσει και να αποβιβάσει μεγάλο αριθμό μεταναστών στις ελληνικές ακτές. Εντοπίστηκε έγκαιρα από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό και υποχρεώθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία.

Shares