Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Οσμάν Καβαλά: Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να τον αφήσει ελεύθερο

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε ισόβια τον Οσμάν Καβαλά για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Οι ΗΠΑ ήδη κάλεσαν την Άγκυρα να τον αφήσει ελεύθερο!

«Βαθιά προβληματισμένη και απογοητευμένη» δήλωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την καταδίκη του Οσμάν Καβαλά, ο οποίος ύστερα από 4,5 χρόνια προφυλάκισης, καταδικάστηκε χθες (25.04.2022) σε ισόβια, χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης. Κατηγορείται πως υποκίνησε τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία.

«Αυτή η άδικη καταδίκη αντίκειται προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους του δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.

«Καλούμε ξανά την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Οσμάν Καβλά», καθώς και «όλους όσοι έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα» στη χώρα, τονίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Παραμένουμε πολύ ανήσυχοι για τον συνεχιζόμενο δικαστικό κατατρεγμό της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, πολιτικών και επιχειρηματιών στην Τουρκία», συνεχίζει η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Αναφέρεται σε «παρατεταμένες προφυλακίσεις, υπερβολικά ευρείες κατηγορίες περί υποστήριξης της τρομοκρατίας και διώξεις για προσβολές» του αρχηγού του κράτους ή δημοσίων λειτουργών.

Η Ουάσινγκτον παροτρύνει την Άγκυρα να «σταματήσει τις διώξεις με πολιτικά κίνητρα και να σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των τούρκων πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφει ο Πράις.

Ο Οσμάν Καβαλά κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας μέσω της χρηματοδότησης διαδηλώσεων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δυτικές κυβερνήσεις χαρακτηρίζουν τη δίκη του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου, «μαύρου προβάτου» της κυβέρνησης Ερντογάν, πολιτικό διωγμό.

Ο Καβαλά, που αρνείται πάντα τις κατηγορίες σε βάρος του και είναι φυλακισμένος επί 4,5 χρόνια, καταδικάστηκε παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των συνηγόρων υπεράσπισής του να απαλλαγεί εξαιτίας έλλειψης αποδείξεων.

Δεν προβλέπεται επ’ ουδενί αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους, ξεκαθάρισαν οι δικαστές.

Μορφή της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών, ο 64χρονος Οσμάν Καβαλά, κατηγορήθηκε πως είχε χρηματοδοτήσει τις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν που έγιναν γνωστές με την ονομασία «κίνημα του (πάρκου) Γκεζί» το 2013 και όταν έγινε η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

newsit.gr

Shares