Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ως και τους νεκρούς εκμεταλλεύονται: Ο σεισμός στην Αλβανία, ευκαιρία για Νεοθωμανική προπαγάνδα…

Τρείς μέρες μετά τον φονικό εγκέλαδο στην Αλβανία , ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε στην εκπομπή “Open Show” της αλβανικής τηλεόρασης ότι έχει επικοινωνήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο , Ερντογάν , και του έχει ζητήσει την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης δωρητών από την Ανατολή και τη Δύση . Επίσης, ο Έντι Ράμα ανέφερε επικριτικά ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έστειλαν μεγάλη βοήθεια , υποστηρίζοντας εκ νέου τον Ερντογάν . Ανέφερε χαρακτηριστικά(όταν τον ρώτησαν για την συμβολή της Ευρώπης) : <<Ποιά Ευρώπη; Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία είναι οι φίλοι μας που τρέχουν. Έχω απευθυνθεί τόσο στην Αυστραλία όσο και στο Ισραήλ. Μίλησα με τον Τούρκο πρόεδρο για την διοργάνωση μιας διάσκεψης χορηγών από τις χώρες τις Ανατολής και της Δύσης»1. Μάλιστα , πριν περάσει ένα 24ωρο ο Ερντογάν ανταποκρίθηκε ανακοινώνοντας πως << θα κατασκευαστούν 500 διαμερίσματα για κατοίκους που επλήγησαν από τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία.>>

<<Ελπίζουμε ότι οι ομάδες μας θα πραγματοποιήσουν το έργο σε κατάλληλες τοποθεσίες στην Αλβανία και καθώς οι Τούρκοι αδελφοί θα κατασκευάσουν 500 οικιστικές μονάδες>>2, δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Την ίδια ώρα στο Δυρράχιο Τούρκοι εθελοντές που συνδράμουν στις έρευνες για την διάσωση των αγνοουμένων στα συντρίμμια της πόλης φωτογραφήθηκαν με άλλους Αλβανούς εθελοντές κρατώντας την τουρκική σημαία .

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν έχει δείξει απαράμιλλο ενδιαφέρον για την γειτονική χώρα . Πριν απο οχτώ , πλέον, χρόνια ο Έντι Ράμα αντέδρασε στην συμφωνία Τιράνων-Αθηνών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με σκοπό την ακύρωσή της, το οποίο και δέχτηκε την προσφυγή τον Απρίλιο του 2010. Το γεγονός ,δε, πως επρόκειτο για μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο θαλασσίων οριοθετήσεων αλλα και το ότι πέρα απ τις παραγράφους της αποφάσεως (οι οποίες περιέχουν στοιχειώδεις αναφορές στην διεθνή νομολογία) το γενικότερο σκεπτικό μοιάζει να έχει βγεί αυτούσιο απ τις ρηματικές διακοινώσεις της Άγκυρα προς την Ελλάδα όσον αφορά το Αιγαίο , έκαναν,πρόσφατα, τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα να δηλώσει πως “ο Ράμα έδρασε για τα εθνικά συμφέροντα τρίτης πλευράς” αφήνοντας μάλιστα και υπονοούμενα για χρηματισμό .

Η στρατηγική σημασία της Αλβανίας για την Τουρκία είναι εμφανέστατη και ως προς το στρατιωτικό σκέλος της εν λόγω προσέγγισης. Εδώ και έξι χρόνια είναι σε ισχύ αλβανο-τουρκική διμερής συμφωνία (Plan of Cooperation between the Albania and the Naval Forces of Turkey) που προβλέπει την στάθμευση στο λιμάνι της Αυλώνας (Naval Base Pasha Liman) μοίρας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού3. Είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1997 εν μέσω των ταραχών , αποφασίστηκε να επισκευαστεί με χρήματα της Τουρκικής Κυβέρνησης (το κόστος επισκευής ξεπερνούσε τα 7 εκατ. $) το αμέσως επόμενο έτος24 . Το 2013  συνεφωνήθη άλλη μια αλβανοτουρκική στρατιωτική συνεργασία που αφορούσε την επέκταση της αεροπορικής βάσης της Kucova σε έναν διάδρομο άνω των 3 χιλιομέτρων με την δυνατότητα, παράλληλα, χρήσης της απο τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις25. Πρίν λίγους μήνες δε, ξέσπασε σκάνδαλο σχετικά με τις νέες στολές των Αλβανών αστυνομικών αφού ο Υπουργός Εσωτερικών, Σαμίρ Ταχίρι ακύρωσε το συμβόλαιο με την νικήτρια εταιρία του διαγωνισμού με αφορμή την “χαμηλή ποιότητα των προδιαγραφών των προϊόντων τους” και στη συνέχεια-μαζί με τον Πρωθυπουργό Ράμα- παρουσίασε σε ειδική τελετή τις νέες στολές (οι οποίες ήταν πανομοιότυπες με τις τουρκικές), όπου ο Έντι Ράμα ευχαρίστησε τον Ερντογάν “για την στήριξη σε αυτό το έργο”4.

Η τουρκική διείσδυση στην Αλβανία γίνεται κατανοητή και απ τις δηλώσεις του Ερντογάν κατα την δεύτερη επίσκεψη του στην γείτονα χώρα τον Μάιο του 2015 με αφορμή την θεμελίωση του μεγαλύτερου τζαμιού (κτισμένο με χορηγία της τουρκικής κυβέρνησης) στο κάστρο του Πρέζε των Τιράνων. Μεταξύ άλλων , ο Τούρκος Πρόεδρος είπε : “Οι Τούρκοι επενδυτές που με συνοδεύουν είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Αλβανία” και οτι “υπάρχει ακόμη ανεκμτάλλευτος χώρος για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών , οι οποίες και θα πρέπει να φτάσουν το 1 δις. Δολλάρια” προσθέτοντας πως “Η Τουρκία θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση της νέας Βουλής και την ανακαίνιση του κάστρου του Αργυρόκαστρου”5

Συγκεκριμένα, στο οικονομικό πεδίο 296 τουρκικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην Αλβανία σε διάφορους τομείς , εκ των οποίων , τρείς αναδείχθηκαν το 2008 στις δέκα μεγαλύτερες εταιρίες τις χώρας28. Εξάλλου η Τουρκία αποτελεί έναν απ τους πλέον πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους για την Αλβανία αφού σύμφωνα πάντα με την Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία (INSTAT) , για πέντε μήνες το 2016 οι εισαγωγές απο την χώρα αυτή κυμάνθηκαν περίπου στα 130 εκατομμύρια ευρώ , αντιπροσωπεύοντας το 12% του συνόλου των εισαγωγών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ , Προπτυχιακός φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών).

Shares