Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Οργισμένες δηλώσεις Αγιατολάχ κατά Μακρόν: “Είσαι ή αφελής ή τσιράκι των ΗΠΑ”…

O ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αποδοκίμασε σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τις προσπάθειές του να προωθήσει τις συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
“Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος λέει ότι μια συνάντηση θα επιλύσει όλα τα προβλήματα μεταξύ της Τεχεράνης και της Αμερικής, είναι είτε αφελής είτε συνεργός της Αμερικής”, ανέφερε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

Για να διασώσει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε το 2015 στη Βιέννη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε τον Σεπτέμβριο, ανεπιτυχώς, να διοργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ιρανού ομολόγου του Χασάν Ροχανί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Με τη συμφωνία του 2015 μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της ομάδας 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει δραστικά το πυρηνικό του πρόγραμμα, για να εγγυηθεί ότι αυτό δεν έχει καμιά στρατιωτική διάσταση, σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση των κυρώσεων σε βάρος του.

Σε απάντηση στην επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες πλήττουν την ιρανική οικονομία, η Τεχεράνη άρχισε τον Μάιο να υπαναχωρεί σε ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας.

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αναφέρθηκε επίσης στο αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα μετά τις ιδιαίτερα προβεβλημένες από τα μέσα ενημέρωσης συναντήσεις μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, βλέποντας σε αυτό την απόδειξη ότι οι ΗΠΑ είναι όλα εκτός από αξιόπιστος εταίρος.

militaire.gr

Shares