Δευτέρα , 18 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Οργή στην Άγκυρα με τα κυπριακά εντάλματα σύλληψης κατά του πληρώματος του «Πορθητή»: «Θα συνεχίσουμε»…

Eξοργισμένη είναι η Άγκυρα καθ’ότι η Κύπρος εξέδωσε 16 διεθνή εντάλματα σύλληψης για τα μέλη των πληρωμάτων του πλωτού γεωτρύπανου «Πορθητής» και των σκαφών που υποστηρίζουν τις εργασίες του.

Υστερα από την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο προειδοποίησε ότι «θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση», ήταν η σειρά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να συνεχίσει με επιθετικές δηλώσεις.

Ο εκπρόσωπος του ερντογανικού AKP Ομέρ Τσελίκ, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε ότι «αποτελεί καθαρή πρόκληση η απόφαση σύλληψης του προσωπικού του γεωτρύπανού μας “Πορθητή” και των διευθυντών των ξένων εταιρειών που συνεργάζονται με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO), όπως αναφέρουν δημοσιεύματα».

Ο Τούρκος αξιωματούχος στη συνέχεια είπε: «Δεν θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Καταλήγοντας, ο Τσελίκ ανέφερε ότι «η προσπάθεια να αγνοηθούν οι Τουρκοκύπριοι ή να γίνει σφετερισμός των δικαιωμάτων τους είναι πολιτική ματαιότητα. […] Θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή την εικονική πολιτική και να επιστρέψουν στον πραγματικό κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο οι ΗΠΑ, δια στόματος του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, έστειλαν ένα σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία. Ο Πάλμερ, συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούν τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ως προκλητικές και την έχουν ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είχε προηγηθεί η προκλητική εξαγγελία της Τουρκίας ότι τα πλωτά γεωτρύπανα θα συνοδεύονται από φρεγάτες του τουρκικού Ναυτικού.

Η Άγκυρα γνωρίζει πως τα εντάλματα σύλληψης ήταν μια πολύ έξυπνη ενέργεια από πλευράς Λευκωσίας διότι επί του πρακτέου οι Τούρκοι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να πάνε διακοπές στο εξωτερικό παρά μόνο σε χώρες τύπου… Κονγκό, ενώ όσοι ανήκουν σε άλλες χώρες όπως οι Νορβηγοί θα μπορούν να συλληφθούν ακόμα και μέσα στην Νορβηγία καθώς η χώρα υποχρεούται να εκτελεί τα διεθνή εντάλματα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares