Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Οργή Κίνας στις υποσχέσεις Μπάιντεν για βοήθεια στην Ταϊβάν

Κινέζος υπουργός Άμυνας: «Αν κάποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός δεν θα πρέπει να διστάσει να ξεκινήσει έναν πόλεμο, ανεξάρτητα από το κόστος»

Προσπάθεια να μαζέψει την «γκάφα» Μπάιντεν, που δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν στρατιωτικά την Ταϊβάν, κάνει ο Λευκός Οίκος, μετά και την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου, που κάλεσε την Ουάσιγκτον «να μην υποτιμά την αποφασιστικότητά του».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισόντα, είπε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν, αν το Πεκίνο εισβάλει στην αυτόνομη νήσο. Και πρόσθεσε αναφερόμενος στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ταϊβάν, και τη γενικότερη στρατιωτική παρουσία της Κίνας στην περιοχή, ότι η Κίνα «φλερτάρει με τον κίνδυνο».

«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», είπε, όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά στο ενδεχόμενο απόπειρας της Κίνας να καταλάβει διά της βίας το νησί, που αποσχίστηκε από την Κίνα το 1947. «Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το υπογράψαμε, αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί διά της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα», πρόσθεσε.

Και τόνισε ότι οι Κινέζοι «φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο αυτή την στιγμή πετώντας τόσο κοντά (στην Ταϊβάν) και με όλους τους ελιγμούς που επιχειρούν».

Πιο προσεκτικός ήταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, που είπε ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα παρακολουθούν τις πρόσφατες δραστηριότητες του κινεζικού ναυτικού, όπως και τις κινήσεις που σχετίζονται με κοινές ασκήσεις της Κίνας και της Ρωσίας», τονίζοντας ότι «αντιτιθέμεθα σθεναρά στις απόπειρες αλλαγής του στάτους κβο διά της βίας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στην Νότια Σινική Θάλασσα».

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Πεκίνου, που προειδοποίησε τις ΗΠΑ «να μην υποτιμούν» την αποφασιστικότητα της Κίνας όσον αφορά την Ταϊβάν.

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σθεναρή αποφασιστικότητα, την έντονη θέληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα», απάντησε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ζητάμε έντονα από τις ΗΠΑ (…) να αποφύγουν να στείλουν λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν», πρόσθεσε.

Βέβαια, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του νησιού θα εξακολουθήσει να ενισχύσει την άμυνά του και να εμβαθύνει τη συνεργασία της με χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλειά της.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσεις τις αντιδράσεις της Κίνας, ο Λευκός Οίκος μέσω αξιωματούχου που δεν κατονομάστηκε, είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει».

Και πρόσθεσε ότι ο Τζο Μπάιντεν «επανέλαβε την Πολιτική μας της Μιας Κίνας και τη δέσμευσή μας στην ειρήνη και την σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν. Επίσης επανέλαβε τη δέσμευσή μας βάσει του Νόμου για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν να παρέχουμε στην Ταϊβάν τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί».

https://twitter.com/Sinnaig/status/1568498690796523521?s=20&t=QtpT__-1U43JvZj6tzrY1Q

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares