Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Όρμπαν: Η Ευρώπη «αυτοπυροβολήθηκε στα πνευμόνια» με τις κυρώσεις της ενάντια στη Ρωσία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προειδοποίησε οτι η Ευρώπη έκανε κακό στον εαυτό της και την οικονομίας της, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «πυροβολήθηκε στα πνευμόνια» με τις αλόγιστες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία, δήλωσε την Παρασκευή (15/7) ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Αν δεν ανατραπούν πρόσθεσε, κινδυνεύουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν περιοριστεί και το κόστος των καυσίμων έχει αυξηθεί στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και τις επακόλουθες κυρώσεις, με αποτέλεσμα οι χώρες να προσπαθούν να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες τους και να διαφοροποιήσουν τα κανάλια εφοδιασμού. Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση».

Η άνοδος στις τιμές ενέργειας ανάγκασε τον εθνικιστή Όρμπαν να διατάξει την απαγόρευση εξαγωγών καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο, και να καταργήσει ένα πολυετές ανώτατο όριο στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τα νοικοκυριά με υψηλότερη κατανάλωση.

«Αρχικά, νόμιζα ότι είχαμε πυροβοληθεί μόνο στο πόδι, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πυροβοληθεί στα πνευμόνια και λαχανιάζει», είπε ο Όρμπαν, σφοδρός επικριτής των κυρώσεων σε συνέντευξη στο δημόσιο ραδιόφωνο.

Ο Όρμπαν είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους, καθώς οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς να αποδυναμώσουν τη Ρωσία ή να φέρουν τον πολύμηνο πόλεμο πιο κοντά στη λήξη του.

«Οι κυρώσεις δεν βοηθούν την Ουκρανία, ωστόσο, είναι κακές για την ευρωπαϊκή οικονομία και αν συνεχιστούν, θα σκοτώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία», είπε ο Όρμπαν. «Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι αφόρητο. Πρέπει να φθάσει η στιγμή της αλήθειας στις Βρυξέλλες και οι ηγέτες να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος υπολογισμό, ότι η πολιτική κυρώσεων βασίστηκε σε λανθασμένες υποθέσεις και πρέπει να αλλάξει».

Ο Ορμπάν, ο οποίος επανεξελέγη τον Απρίλιο, είπε ότι χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλε την Τετάρτη, οι οποίοι θα προκαλέσουν μια άνοδο στα ενεργειακά κόστη για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν ενέργεια πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί όλο το καθεστώς του πλαφόν στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Οικονομολόγοι της Morgan Stanley έχουν πει ότι τα μέτρα αυτά πιθανόν να αυξήσουν κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα τον πληθωρισμό που βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών και επιδεινώνεται περισσότερο από το αποδυναμωμένο φιορίνι Ουγγαρίας.

Πριν από τις εκλογές του Απριλίου οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι το κόστος του πλαφόν στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας ανερχόταν σε 1,5 τρισεκατομμύρια φιορίνια (3,71 δισ δολάρια), το οποίο σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων που ενίσχυσαν την εκλογή του Ορμπάν προκάλεσε αύξηση στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο Ορμπάν αντιμετωπίζει την δυσκολότερη πρόκληση από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2010 με μια σαρωτική νίκη καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 20ετίας, το φιορίνι έχει βυθιστεί σε ιστορικό χαμηλό και η ενίσχυση από την ΕΕ βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας της διαμάχης για την κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα.

Η άλλη απόφαση του Ούγγρου πρωθυπουργού να περάσει νομοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες για την αύξηση της φορολογίας για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές εταιρείες αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης απόπειρας να τιθασεύσει το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Βουδαπέστη.

Πηγή: Reuters

Shares