Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

OPEC+: Μειώνει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια

Συμφωνία OPEC+ για αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια Ιούλιο και Αύγουστο

O OPEC+ συμφώνησε τη Δευτέρα σε μια μικρή μείωση της παραγωγής από τον επόμενο μήνα, εκπλήσσοντας τις αγορές ενέργειας σε μια περίοδο σημαντικής αναταραχής. Οι εταίροι αποφάσισαν να μειώσουν τους στόχους παραγωγής κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα από τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές του τομέα Ενέργειας περίμεναν σε γενικές γραμμές ο όμιλος να διατηρήσει την ίδια πορεία ως προς την παραγωγική του πολιτική.

Η επόμενη συνεδρίαση του OPEC+ έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου.

Τον περασμένο μήνα, ο OPEC+ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα. Η μικρή ώθηση ερμηνεύτηκε ευρέως ως απόρριψη προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία για να ζητήσει από τον βασιλιά να αντλήσει περισσότερα βαρέλια για να μειώσει τις τιμές και να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύτηκαν απότομα υψηλότερα ενόψει της συνεδρίασης του OPEC+.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent κέρδισαν 3,8% στα 96,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate κέρδισαν 3,5% στα 89,90 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περίπου 25% από τις αρχές Ιουνίου, αφού άγγιξαν τα πολυετή υψηλά του Μαρτίου. Η πτώση έχει τροφοδοτηθεί από τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι περιορισμοί που σχετίζονται με την Covid σε μέρη της Κίνας θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να περιορίσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας από τον OPEC+ έρχεται εν μέσω μιας κλιμακούμενης ενεργειακής διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης , με πολλούς στην Ευρώπη να ανησυχούν έντονα για την προοπτική ύφεσης και τη χειμερινή έλλειψη φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν στενά την προοπτική αύξησης της προσφοράς από το ιρανικό αργό, εάν η Τεχεράνη μπορέσει να εξασφαλίσει μια ανανεωμένη έκδοση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

capital.gr

Shares