Δευτέρα , 25 Οκτωβρίου 2021

Ολλανδοί ζητούν να πάρουν πρόσφυγες από τη Λέσβο αλλά ο Μηταράκης αρνείται

Μια οργάνωση Ολλανδών ναύλωσε ένα αεροσκάφος για να φτάσει στη Λέσβο, με σκοπό όπως αναφέρει να παραλάβει 100 πρόσφυγες από τον Καρά Τεπέ και να τους μεταφέρει στην Ολλανδία.

Η οργάνωση Let’s Bring Them Here με το αεροσκάφος της πετούσε πάνω από τη Λήμνο όταν ενημερώθηκε ότι ανακαλείται η άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης για λόγους ασφαλείας και το αεροπλάνο ήρθε στην Αθήνα και προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η κίνηση της οργάνωσης Let’s Bring Them Here αυτή έγινε χωρίς να έχει υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση με τις αρχές και καθώς η πληροφορία κυκλοφόρησε μεταξύ των προσφύγων, μια ομάδα από τους φιλοξενούμενους στον Καρά Τεπέ ζήτησε να τους επιτραπεί να φύγουν και να πάνε στο αεροδρόμιο ώστε να φύγουν για την Ολλανδία. Πράγμα που δεν είναι εφικτό, με δεδομένο ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορούν να φύγουν, ενώ οι αρχές της Ολλανδίας δεν έχουν δηλώσει ότι θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Με ανακοίνωσή της η Let’s Bring Them Here αναφέρει ότι τα μέλη της δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, αν δεν τους επιτραπεί να πάνε στη Λέσβο και να προσγειωθούν εκεί.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ολλανδική οργάνωση προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, την οποία χαρακτηρίζουν συμβολική, με στόχο να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της χώρας της να δεχθεί πρόσφυγες.

Ακόμη και τα μέλη της οργάνωσης αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να επιτύχουν τον στόχο τους, και να πάρουν άδεια από τις ολλανδικές αρχές να δεχθούν πρόσφυγες.

Ο Rikko Voorberg της οργάνωσης δήλωσε ότι «θα ήταν παράξενο θαύμα αν συνέβαινε».

Μάλιστα η οργάνωση, σύμφωνα με τον ιστότοπο InfoMigrants, διακίνησε μια επιστολή στα αγγλικά, τα φαρσί και τα αραβικά, στην οποία απευθυνόταν στου πρόσφυγες στη Λέσβο. Όπως ανέφερε, η επιτυχία της αποστολής εξαρτάται από το αν θα επιτευχθεί η σχετική άδεια για να πάρουν τους πρόσφυγες από το νησί.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε, ακόμη και αν αποτύχουμε», αναφέρεται.

Δήλωση Μηταράκη
Δήλωση για το θέμα έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως ανέφερε, «οι μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων, υπόκεινται στους κανόνες των επίσημων διακρατικών συμφωνιών. Όταν δεν ακολουθούνται, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Η δημόσια ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares