Κυριακή , 4 Δεκεμβρίου 2022

Ολλανδία: Ο Ρούτε κατηγορείται για εσφαλμένη διαγραφή των sms από το κινητό του

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δεν αρχειοθετούσε ορθά τα sms από το παλιό του κινητό τηλέφωνο, κατηγορείται σε επίσημη έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Ο Ρούτε, που τα ολλανδικά ΜΜΕ του έχουν δώσει το παρατσούκλι «Teflon» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώνει από σκάνδαλα, εξήγησε τον περασμένο Μάιο ότι είχε αρχειοθετήσει όλα τα σημαντικά μηνύματα, όμως διέγραφε άλλα για να ελευθερώσει χώρο αποθήκευσης στο παλιάς τεχνολογίας Nokia που είχε. Ανέφερε τότε ότι επί χρόνια διέγραφε ορισμένα από τα μηνύματα που λάμβανε στο κινητό τηλέφωνό του και έδινε μόνο εκείνα που θεωρούσε ο ίδιος σημαντικά προς φύλαξη στα κρατικά αρχεία.

«Τα μηνύματα συνομιλίας (sms) του πρωθυπουργού είναι ανεπαρκώς αρχειοθετημένα», επισημαίνει αντιθέτως στην έκθεσή της η ολλανδική κυβερνητική επιθεώρηση πληροφοριών.

Πολλά μηνύματα «έχουν διαγραφεί», σημείωσε η επιθεώρηση, χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει πόσα από αυτά θα έπρεπε να είχαν φυλαχθεί σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία περί αρχείων.

Επιπροσθέτως οι αξιωματούχοι που αρχειοθέτησαν τα μηνύματα το έκαναν σύμφωνα με «κυβερνητική οδηγία που δεν φαίνεται να συμμορφώνεται με τον νόμο περί αρχείων», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Επικεφαλής της κυβέρνησης για 13 χρόνια (είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην Ολλανδία), ο Ρούτε έπρεπε να στέλνει σχεδόν πάντα τα μηνύματα που λάμβανε σε έναν αξιωματούχο προκειμένου αυτά να αρχειοθετηθούν, αλλά «δεν συνέβαινε πάντα αυτό με τα μηνύματα που είχε λάβει», σύμφωνα με την έκθεση.

Επιπλέον, «ο τρόπος αρχειοθέτησης των μηνυμάτων του πρωθυπουργού είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων»: τα μηνύματα που διαβιβάστηκαν δεν δείχνουν την ώρα λήψης τους.

«Η ορθή αρχειοθέτηση είναι σημαντική για να είναι γνωστό πώς συνέβησαν τα πράγματα», υπογραμμίζει περαιτέρω η επιθεώρηση.

Η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant είχε αποκαλύψει τον Μάιο τη μέθοδο αρχειοθέτησης των γραπτών μηνυμάτων του Ρούτε (η αφοσίωση του οποίου στο παλιό μοντέλο Nokia του έχει δώσει μια δημόσια εικόνα απλότητας και λιτότητας), αφού ζήτησε πρόσβαση στις επικοινωνίες μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Μετά τη διαμάχη, οι υπεύθυνοι Τύπου του Ρούτε, γνωστός και για τις διαδρομές του με το ποδήλατο στη Χάγη, είχαν διαβεβαιώσει ότι ο πρωθυπουργός άλλαξε το παλιό του κινητό τηλέφωνο με ένα νέας τεχνολογίας smartphone.

Σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες του θα εξετάσουν πιθανή προσαρμογή των κυβερνητικών οδηγιών σχετικά με την αρχειοθέτηση των μηνυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares