Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ολλανδία: Αιτούντες άσυλο απομακρύνθηκαν από ένα υπερπλήρες κέντρο υποδοχής

Εκατοντάδες αιτούντες άσυλο που κατασκήνωναν μπροστά σε ένα κέντρο υποδοχής στο Τερ Άπελ, στη βόρεια Ολλανδία, μεταφέρθηκαν σε άλλα μέρη σε όλη τη χώρα, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι.

Ο Ερυθρός Σταυρός και το ολλανδικό παράρτημα των Γιατρών χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières — MSF) είχαν προειδοποιήσει για την επερχόμενη ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο κέντρο υποδοχής του Τερ Άπελ, ένα χωριό κοντά στην πόλη Γκρόνιγκεν, στον εξωτερικό χώρο του οποίου περισσότεροι από 700 άνθρωποι κοιμούνταν, συχνά για σχεδόν τρεις εβδομάδες, ελπίζοντας να αποκτήσουν στέγη ενόσω θα εξετάζεται ο φάκελός τους.

“Εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία αργά χθες προς άλλους τόπους υποδοχής στη χώρα”, δήλωσε ο Λέον Βελντ, εκπρόσωπος της ολλανδικής Υπηρεσίας Προσφύγων (COA).

“Ελπίζουμε πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σιγά σιγά”, διευκρίνισε στο AFP.

Σύμφωνα με τις σαββατιάτικες ολλανδικές εφημερίδες, δεκάδες άνθρωποι παραμένουν ωστόσο στο σημείο, κυρίως από φόβο ότι θα χάσουν τη θέση τους στην ουρά.

Σε αυτό το κύριο κέντρο υποδοχής της χώρας, ανταποκριτές του AFP είχαν δει χθες, Παρασκευή, εκατοντάδες αιτούντες άσυλο να κάθονται στο έδαφος κάτω από αυτοσχέδιες τέντες, κοντά σε μια σειρά βρώμικες χημικές τουαλέτες και χωρίς άλλο εξοπλισμό.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παραδέχθηκε πως υπήρξαν “επονείδιστες σκηνές στο κέντρο” και πως διαπράχθηκαν λάθη, υποσχόμενος μια “δομική λύση” στο πρόβλημα.

Χθες βράδυ, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, που αποδίδεται στην έλλειψη προσωπικού στην COA και στην ανεπάρκεια καταλυμάτων στην Ολλανδία. Περίπου 16.000 άνθρωποι το αίτημα για άσυλο των οποίων έχει εγκριθεί δεν διαθέτουν ως εκ τούτου κατάλυμα και είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στα κέντρα υποδοχής.

Η χώρα δεν πρέπει, για παράδειγμα, να δεχθεί τον ερχομό των οικογενειών εκείνων που έχουν εξασφαλίσει άσυλο παρά μόνο αν τους έχει βρει κατάλυμα.

Η ολλανδική κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης να ανοίξει περισσότερες δομές υποδοχής — σε μια εγκατάσταση που θα μπορούσε να τεθεί στη διάθεση του στρατού, σε ένα πλοίο στο Άρνεμ με 200 κρεβάτια και στα καταλύματα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ντελφτ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares