Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ολέθριες οι οικονομικές συνέπειες από τα απανωτά lockdowns

Κόστος 200.000.000 ευρώ για κάθε εβδομάδα που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο στην Αττική

Η πολύμηνη καραντίνα όχι μόνο δεν φαίνεται να φτάνει στο τέλος της, αλλά τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί δεν έχουν αποδώσει. Υπό αυτό το πρίσμα, η οικονομία συνεχίζει να δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα, με το μηνιαίο κόστος να υπολογίζεται στα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, κάθε επιπλέον εβδομάδα που το λιανεμπόριο στην Αττική παραμένει κλειστό κοστίζει επιπλέον 200.000.000 ευρώ!

Με τα ταμειακά διαθέσιμα να βρίσκονται στα 32,8 δισ. ευρώ, στο οικονομικό επιτελείο ασκούνται ισχυρές δημοσιονομικές πιέσεις, καθώς ο Προϋπολογισμός βρίσκεται ήδη εκτός στόχων και θεωρείται βέβαιη η αναθεώρησή του. Άλλωστε, στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνται συνεχώς ασκήσεις… επί χάρτου, με όλα τα σενάρια επέκτασης του lockdown και με γνώμονα τις αντοχές των κρατικών ταμείων.

Τα κονδύλια έχουν εξαντληθεί
Ο ίδιος πάντως αποκάλυψε πως, με τις διαρκείς παρατάσεις του lockdown, έχουν εξαντληθεί τα κονδύλια στήριξης που είχαν προϋπολογισθεί για το 2021, στα οποία προστέθηκαν και τα κονδύλια του «React EU», που επίσης είχαν εγγραφεί στον κρατικό Προϋπολογισμό.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα τελευταίο «πακέτο» στήριξης, το οποίο θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα και θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία.

 

newsbreak.gr

Shares