Δευτέρα , 15 Αυγούστου 2022

Οκτώ χρόνια μετά, για πρώτη φορά, κάτοικοι της Φουκουσίμα επιστρέφουν στην περιοχή….

Πράσινο φως για την επιστροφή των κατοίκων σε μια πόλη, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έδωσαν οι ιαπωνικές Αρχές οκτώ χρόνια μετά την καταστροφή, που ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Περίπου το 40% της Ουκούμα, που βρίσκεται δυτικά του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, κηρύχθηκε ασφαλές για μόνιμη επιστροφή καθώς μειώθηκαν αισθητά τα επίπεδα ακτινοβολίας με τις συντονισμένες προσπάθειες απολύμανσης. Η κωμόπολη πλησίον του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκοσίμα αντιμετωπίζει, ωστόσο, μια δύσκολη μάχη στην προσπάθειά της να ανοικοδομηθεί, αφού από τον πληθυσμό των 10.341 κατοίκων πριν την καταστροφή του Μαρτίου του 2011, μόνον 347 έσπευσαν να καταχωρηθούν στα νέα δημοτολόγια μέχρι στιγμής, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί λίγοι εμφανίζονται πρόθυμοι να επιστρέψουν στις παλιές γειτονιές τους.

Δρόμος στην κωμόπολη Οκούμα, δίπλα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Αλλά ο δήμαρχος της Οκούμα, πλησίον της Φουκοσίμα, επιμένει ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για την πόλη», δήλωσε ο Τοσιτσούνα Ουατανάμπε. «Όμως δεν είναι αυτός ο στόχος, αλλά η αρχή προς την άρση της διαταγής εκκένωσης για ολόκληρη την πόλη», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της Οκούμα, δίπλα στη Φουκουσίμα συνεχίζονται πυρετωδώς

Τον Μάρτιο του 2011 ένας ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι που προκάλεσε κατέστρεψαν το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tokyo Electric Power (Tepco), το οποίο βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Οκούμα και Φουτάμπα στις ακτές του Ειρηνικού.

Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας του σοβαρότερου πυρηνικού δυστυχήματος τα τελευταία 25 χρόνια. Έκτοτε η περιοχή γύρω από τη Φουκουσίμα όπου απαγορεύεται η πρόσβαση περιορίζεται σταδιακά και πλέον μόνο 339 τετραγωνικά χιλιόμετρα θεωρούνται μη ασφαλή.

iefimerida

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares