Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΟΗΕ: Το ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα των Ουιγούρων, ΕΤΙΜ, παραμένει ενεργό στο Αφγανιστάν

Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ISIS), η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κίνημα Ανατολικού Τουρκεστάν, (East Turkestan Islamic Movement – ETIM), τις οποίες η Κίνα κατήγγειλε ως άμεση απειλή για τα συμφέροντά της, παραμένουν παρούσες στο Αφγανιστάν, όπου η ασφάλεια είναι εύθραυστη και προβλέπεται να επιδεινωθεί, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το πόρισμα αναφέρει ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διαθέτουν αποθέματα 25 έως 50 εκατομμυρίων δολαρίων Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Αφγανιστάν, ζωντανός αλλά άρρωστος. Ο Σάιφ αλ-Αντέλ, ο πιθανός διάδοχός του, φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περιλαμβάνει πέντε μόνιμα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Βρετανίας, και 10 μη μόνιμα μέλη που εκλέγονται κάθε δύο χρόνια. Η έκθεσή του, η οποία κυκλοφόρησε την προπερασμένη εβδομάδα, συντάχθηκε από ομάδα, η οποία παρακολουθεί τις παγκόσμιες απειλές των τζιχαντιστών.

Uighur Muslims

Mε αχνό πράσινο χρώμα η επαρχία Σιντζιάνγκ 

Η μελέτη αναφέρει ότι το ETIM, το οποίο ευθυγραμμίζεται κυρίως με την Αλ Κάιντα, δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν και στη Συρία. Στο Αφγανιστάν, η ομάδα έχει εκατοντάδες μέλη, που βρίσκονται και δρουν στις επαρχίες Μπανταχσάν, κοντά στα σύνορα με την επαρχία Σιντζιάνγκ, (σ.σ. την έδρα των Ουιγούρων τουρκογενών μουσουλμάνων), καθώς και στη Φαριάμπ, στην Καμπούλ και στο Νουριστάν.

Η αφγανική συνιστώσα του Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκεστάν αποπειράθηκε να δημιουργήσει κράτος Ουιγούρων στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας και διευκόλυνε τη μετακίνηση μαχητών πέρα από τα σύνορα του Αφγανιστάν, σε κινεζικό έδαφος, αναφέρει η έκθεση. Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi προειδοποίησε την αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν να διακόψει τους δεσμούς με το ΕΤΙΜ, το οποίο έχει κατηγορηθεί από το Πεκίνο για τις επιθέσεις στη Σιντζιάνγκ. 

China should treat the Muslims of Xinjiang as their brothers and citizens | Daily Sabah

H σημαία του “Ανατολικού Τουρκεστάν” μαζί με την τουρκική – μόνο στο χρώμα διαφέρουν 

Η συριακή συνιστώσα του ETIM, γνωστή και ως Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν, (TIP), έχει περισσότερο παγκόσμια εστίαση από την αφγανική συνιστώσα, αν και έχει υποστηρίξει αντάρτες που πολεμούν κυβερνητικές δυνάμεις. Διαθέτει μεταξύ 1.500 και 3.000 μαχητών στη βορειοδυτική πόλη Ιντλίμπ της Συρίας, αναφέρεται στην έκθεση.

Η παράταξη μάχεται στο πλευρό της Hay’at Tahrir al-Sham, (HTS), πρώην “θυγατρικής” της Αλ Κάιντα και κυρίαρχης ομάδας στην περιοχή. Η HTS διοικεί περίπου 10.000 μαχητές. Σύμφωνα με την έρευνα, το ETIM-TIP έχει δημιουργήσει διαδρόμους για τη μεταφορά μαχητών από τη Συρία στο Αφγανιστάν, ενώ η διασπορά των Ουιγούρων στην Τουρκία έχει γίνει σημαντική πηγή για νέες στρατολογήσεις. 

MuSiNgS: Al Qaeda in Africa

Ο χάρτης απεικονίζει τη δραστηριότητα της Αλ Κάιντα στο Σαχέλ, στην υποσαχάρια Αφρική

Η έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιεί επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην Αφρική, όπου η Κίνα έχει τεράστιες επενδύσεις με περισσότερες από 10.000 κινεζικές εταιρείες να λειτουργούν εκεί. Η Αφρική έχει μεταβληθεί “στην περιοχή που πλήττεται περισσότερο από την τρομοκρατία”, καθώς ομάδες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα έχουν προκαλέσει περισσότερα θύματα στη “μαύρη ήπειρο” από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, επισημαίνει η έκθεση.

Πηγή: South China Morning Post

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

Shares