Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

ΟΗΕ: Παραμένουν υψηλές οι τιμές των τροφίμων – Νέα αύξηση για το σιτάρι

Υποχώρησαν ελαφρώς οι τιμές των τροφίμων για τον μήνα Μάιο αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα, οι τιμές του σιταριού παρουσίασαν νέα αύξηση σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

Έπειτα από ένα ρεκόρ το Μάρτιο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο δείκτης του FAO του OHE για τα τρόφιμα, που παρακολουθεί τη μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός καλαθιού βασικών ειδών διατροφής, μειώθηκε κατά 0,6%, κυρίως εξαιτίας μια πτώσης των τιμών των φυτικών ελαίων σε αντίθεση με την τιμή του σιταριού.

Έπειτα από 100 ημέρες μιας σύγκρουσης που έχει αποσταθεροποιήσει τις αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, αυτός ο δείκτης του FAO έφθασε τις 157,4 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο κατά 22,8% σε ένα χρόνο από το Μάιο 2021, αναφέρει ο οργανισμός.

Το σιτάρι, ένα τρόφιμο στρατηγικής σημασίας, κατέγραψε αύξηση της τιμής του κατά 5,6% το Μάιο: πρόκειται για μια αύξηση που συνδέεται «με την ανακοίνωση ενός εμπάργκο στις εξαγωγές από την Ινδία, με ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες των καλλιεργειών σε μείζονες εξαγωγικές χώρες» και με μια μείωση των προβλέψεων για την παραγωγή δημητριακών στην Ουκρανία.

Σε διάστημα ενός χρόνου, η τιμή του σιταριού, το 30% του παγκόσμιου εμπορίου του οποίου εξασφαλίζουν η Ρωσία και η Ουκρανία, αυξήθηκε κατά 56,2%.

Ο δείκτης FAO των φυτικών ελαίων οπισθοχωρεί ταυτόχρονα κατά 3,5% χάρη σε μια πτώση των τιμών του φοινικέλαιου, του ηλιέλαιου, του σογιέλαιου και του κραμβέλαιου, «εν μέρει εξαιτίας της άρσης της προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγής φοινικέλαιου από την Ινδονησία».

«Οι περιορισμοί των εξαγωγών δημιουργούν αβεβαιότητα στην αγορά και μπορεί να επιφέρουν άνοδο των τιμών και αυξημένη αστάθεια», υπογραμμίζει ο επικεφαλής των οικονομολόγων του FAO Μάσιμο Τορέρο Κουγέν.

Ο οργανισμός προβλέπει επίσης μια «πιθανή μείωση» της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών στη διάρκεια του 2022 -η πρώτη σε διάστημα τεσσάρων ετών- που αναμένεται να μειωθεί στους 2,7 δισεκ. τόνους, 16 εκατομμύρια κάτω από την παραγωγή ρεκόρ που εκτιμάται για το 2021.

newsit.gr

Shares