Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα ακρωτηριάσουν την Ευρώπη και θα βλάψουν τους καταναλωτές των ΗΠΑ αυτόν τον χειμώνα

IEA προς Ευρώπη: Περικόψτε αμέσως και δραστικά τη ζήτηση για φυσικό αέριο ,...

Οι διακοπές παροχής ρωσικού φυσικού αερίου θα καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία αυτόν τον χειμώνα, ξεκινώντας από τη Γερμανία. Οι καταναλωτές των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα γλιτώσουν από τον πόνο. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται κατά 95% στις προθεσμιακές αγορές των ΗΠΑ για την κρίσιμη χρονική περίοδο Νοεμβρίου έως Μαρτίου.

Λίγοι καταναλωτές σκέφτονται τις τιμές του φυσικού αερίου και τους χειμερινούς λογαριασμούς θέρμανσης των σπιτιών τους, οι οποίοι, εάν οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης είναι σωστές, θα είναι σχεδόν διπλάσιες φέτος σε σχέση με πέρυσι. Όσοι από εμάς ζούμε σε κλίματα με κρύο καιρό στο βόρειο ημισφαίριο πρόκειται να πληγούμε από μια τεράστια αύξηση στις δαπάνες θέρμανσης των νοικοκυριών το χειμώνα.

Συγκρίνοντας τις τιμές κλεισίματος της περσινής 1ης Σεπτεμβρίου 2021 της πεντάμηνης λωρίδας τιμών φυσικού αερίου χειμερινού συμβολαίου που διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, τους κορυφαίους μήνες θέρμανσης του χειμώνα, με αυτές της 1ης Σεπτεμβρίου 2022, οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι εντυπωσιακά 95% σε ετήσια βάση.

Ευτυχώς, οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να βιώσουν κάτι σαν τις τεράστιες αυξήσεις τιμών που έχουν ήδη πλήξει την Ευρώπη, όπου οι εκπληκτικές αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου χονδρικής κατά 400% και άνω έχουν ήδη επικρατήσει σε ορισμένες περιοχές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο και οι εγχώριες προμήθειες μας, ενώ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο του μέσου όρου των πέντε ετών , είναι κάτι παραπάνω από επαρκείς. Το πιο σημαντικό, οι προμήθειες είναι δικές μας, δεν κοιτάμε τη Ρωσία (τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο) για τις προμήθειες μας και ελέγχουμε τη μοίρα μας λόγω της ενεργειακής μας ανεξαρτησίας.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει το αντίθετο πρόβλημα. Είναι το παιδί αφίσας για την εξάρτηση από φυσικό αέριο, και αυτή τη στιγμή η Ρωσία έχει όλα τα χαρτιά. Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες γιατί η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Η μοίρα του θα καθορίσει τη μοίρα της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας αυτόν τον χειμώνα.

Παραμερίζοντας όλες τις επιπτώσεις στη βιομηχανική παραγωγή που θα έχουν οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, οι κάτοικοι του Βορείου Ημισφαιρίου που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο για τις ανάγκες τους σε θέρμανση, ιδιαίτερα εκείνοι στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν πράγματι έναν σκληρό χειμώνα. Η Ρωσία έχει σταματήσει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου μέσω ενός μεγάλου αγωγού, και δύο άλλοι, οι οποίοι διέρχονται και οι δύο μέσω της Ουκρανίας, έχουν περιοριστεί βαθιά και είναι πιθανό να κλείσουν εντελώς πριν τελειώσει ο χειμώνας. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, αν και είναι εκπληκτικά υψηλές από τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, μπορεί να μην είναι κοντά στα πιθανά ανώτατα όρια εάν η Ρωσία κλείσει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη ή εάν ο χειμώνας είναι πιο κρύος από το κανονικό.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ; Οι τρέχουσες τιμές είναι περίπου διπλάσιες από τα επίπεδα του περασμένου έτους και η ολοένα και βαθύτερη ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου θα συνεχίσει να επηρεάζει τους αμερικανούς καταναλωτές σε αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού. Η Ευρώπη χρειάζεται φυσικό αέριο και θα εισάγει όσο περισσότερο συμπιεσμένο φυσικό αέριο, που ονομάζεται Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, ή LNG, όσο μπορεί. Και ενώ οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντική πηγή LNG λόγω των άφθονων προμηθειών φυσικού αερίου τους, οι εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν. Τα υπάρχοντα επίπεδα εξαγωγών LNG στις ΗΠΑ κυριολεκτικά μεγιστοποιούνται ως προς τη χωρητικότητα. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο υψηλή είναι η ζήτηση για LNG, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ δεν θα ακολουθούν άμεσα τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου στη στρατόσφαιρα, αλλά οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλές και ίσως αυξηθούν, καθώς επικρατεί το κρύο του χειμώνα.

Επιπλέον, εάν η Ευρώπη δεν έχει φυσικό αέριο για τις ενεργειακές της ανάγκες, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει περισσότερο πετρέλαιο και άνθρακα ως υποκατάστατα, και αυτό θα αντανακλάται σε συνεχείς αυξήσεις τιμών και για τα δύο, γεγονός που θα είναι επίσης υποστηρικτικό για τις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. το ενεργειακό περιεχόμενο όλων των υδρογονανθράκων είναι αρμπιτράζ και, εντός των ορίων των περιορισμών της φυσικής χωρητικότητας, η τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα τείνει να αυξάνεται και να πέφτει με ταχείς ρυθμούς, αν και σε πολύ διαφορετικούς βαθμούς.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι καταναλωτές σε όλο το βόρειο ημισφαίριο αντιμετωπίζουν φέτος μια ακριβή, και στην περίπτωση της Ευρώπης, μια πιθανώς κρύα και επικίνδυνη χειμερινή περίοδο. Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πολύ υψηλότερους λογαριασμούς χειμερινής θέρμανσης από πέρυσι και να προγραμματίσουν ανάλογα.

Πηγή: forbes.com

Shares