Τετάρτη , 27 Ιανουαρίου 2021

Οι τζιχαντιστές αποσταθεροποιούν τη Δυτική Αφρική

Στο Σαχέλ και στη Δυτική Αφρική, η πείνα αυξάνεται όπως αυξάνεται η βία των τζιχαντιστών και τα εγκλήματα τους. Από τον Οκτώβριο 16,7 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν δεν γίνει κάτι σύντομα, οι πεινασμένοι θα φτάσουν σε αριθμό ρεκόρ την άνοιξη του 2021. Τα στοιχεία προέρχονται από μελέτη δεκαεπτά χωρών στις περιοχές αυτές, η οποία εκπονήθηκε από το Δίκτυο για την Πρόληψη των Επισιτιστικών Κρίσεων. Η κατάσταση, εκτιμούν οι αναλυτές, θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο αν δεν ληφθούν μέτρα με σχεδόν 24 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από ασιτεία στη Δυτική Αφρική, από τώρα μέχρι το καλοκαίρι λόγω της ανεπάρκειας των καλλιεργειών.

Όπως εκτίμησε πρόσφατα ο Γιαν Σεν Πιερ ο οποίος διευθύνει το κέντρο αναλύσεων ασφαλείας Modern Security Consulting Group, η σφαγή, την περασμένη εβδομάδα, 76 αγροτών στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας από την ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί. Η επίθεση σημειώθηκε την εποχή συγκομιδής ρυζιού και αποτελεί χαρακτηριστικό της πολιτικής των ένοπλων οργανώσεων των τζιχαντιστών που θέλουν έτσι να δημιουργήσουν ελλείψεις σε τρόφιμα και να αποδυναμώσουν τα δίκτυα ανεφοδιασμού προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο του αγροτικού τομέα.

Πηγή: Le Monde

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares