Τετάρτη , 3 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

Οι Τούρκοι θέλουν το μισό Αιγαίο – Αυτός είναι ο Παύλος Αποστολίδης

Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κυκλοφορούν με το… σταγονόμετρο, δείγμα πιθανόν της πρόθεσης και των δύο μερών να αποφύγουν τις κατηγορίες ότι υπονομεύεται «με το καλημέρα» η επαναπροσέγγιση.

 

 

Πόσο μάλλον που η Τουρκία λόγω οικονομικών προβλημάτων «καίγεται» να επαναπροσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο από τα ελάχιστα που έχουμε στην διάθεσή μας, αλλά και από την παράταξη των αντιπροσωπειών στο Ντολμά Μπαχτσέ. καθίστανται σαφή δύο πράγματα.

Το πρώτο: Πράγματι οι δύο πλευρές έπιασαν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει το 2016 με μερικές διαφοροποιήσεις όμως. Η Ελλάδα τουλάχιστον κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων έδειξε να αποκλείει από την ατζέντα το ζήτημα των κλιμακωτών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και την Μεσόγειο αν και το κεφάλαιο αυτό ήταν αντικείμενο διαλόγου με την Τουρκία στις διερευνητικές επί των κυβερνήσεων Σημίτη, Παπανδρέου και Τσίπρα. Επί Καραμανλή το ζήτημα ετέθη ουσιαστικά εκτός με απόφαση Μολυβιάτη.

Ενώ η Ελλάδα αφαίρεσε από την ατζέντα θέμα που την αφορά, η Τουρκία προσέθεσε ένα νέο θέμα που δεν είχε συζητηθεί μέχρι το 2016: Τις περιοχές που πραγματοποιούν οι δύο χώρες έρευνα και διάσωση.

Όπως προκύπτει και από τον τελευταίο τουρκικό κανονισμό έρευνας και διάσωσης (που ανάρτησε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών Αντίλ Καραϊσμαϊλογλου στον λογαριασμό του στο Twitter) ο οποίος συνοδευόταν από χάρτες-πρόκληση, στρατηγικός στόχος της γείτονος είναι να πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διασώσεως στα διεθνή ύδατα που βρίσκονται από την δική μας πλευρά. Δυτικά των νησιών με τρόπο ώστε τα πλοία της ακτοφυλακής της να φθάνουν στον 25ο μεσημβρινό. Και να διχοτομούν έτσι, μέσω των διασώσεων μεταναστών, το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου.

Πρόκειται για μία στρατηγική που συνδυάζεται με τα κλιμακωτά χωρικά ύδατα που ζητά η Άγκυρα στο Αιγαίο καθώς τυχόν διαφοροποίηση του εύρους τους σε σχέση με το Ιόνιο και την Κρήτη θα αυξήσει τα διεθνή ύδατα στο Αρχιπέλαγος. Έως ότου φθάσουν να εκδώσουν τον κανονισμό – τα όρια του οποίου αμφισβητεί για την ώρα ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) – για την διάσωση οι Τούρκοι πρόλαβαν κατά την διάρκεια της πολύμηνης κρίσης στο Αιγαίο και προκάλεσαν δύο τρία επεισόδια.

Κατά την διάρκειά τους εμπορικά πλοία τους περισυνέλεξαν μικρό αριθμό μεταναστών, τόσο ώστε όμως να εγείρουν με όρους ανθρωπιστικούς δικαίωμα να εισέρχονται στην δική μας επικράτεια για να «σώζουν» ζωές. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν να διεξάγονται κοινές περιπολίες από τις ακτοφυλακές ακόμη και στην ελληνική ζώνη ευθύνης με πρόσχημα την διάσωση μεταναστών.

Η δεύτερη επισήμανση που μπορεί να κάνει κανείς για τις διερευνητικές αφορά στις αντιπροσωπείες και τις συνθέσεις τους. Οι Τούρκοι με την συμμετοχή των Καλίν, Ερτσιγές και Σερντάλ έστειλαν στην διεθνή κοινότητα και ειδικά στις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι έχουν αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για τον διάλογο. Προφανές το γιατί: Για να αχρηστεύσουν οριστικά τις κυρώσεις και να μεταλλαχθούν για το κρίσιμο 2021 από πειρατές σε αθώες περιστερές. Έτσι ώστε να διεκδικήσουν- την ώρα που πρέπει- από τις ΗΠΑ ρόλο τοποτηρητή της Δύσης στην Λιβύη, την Συρία και τον Καύκασο.

Η Ελλάδα επέλεξε σωστά με την ολιγότερη σε μέλη αντιπροσωπεία να στείλει το μήνυμα ότι δεν έχει και πολλά να συζητήσει. Ο πρέσβης Αποστολίδης ήταν ολιγόλογος, συνετός και προσεκτικός στον 61ο γύρο όπως αναφέρουν πηγές.

Ωστόσο δεδομένου ότι είναι επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις από το 2002 και κατόπιν εξουσιοδότησης τριών κυβερνήσεων έχει διαπραγματευτεί την μείωση των χωρικών μας υδάτων, εύλογα γεννάται το ερώτημα για το πως θα αντιδράσει αν στο μέλλον οι Τούρκοι αρχίσουν και επικαλούνται έγγραφες κατατεθειμένες προτάσεις προηγουμένων ελληνικών κυβερνήσεων.

Αποκάλυψη: Οι Τούρκοι ζητούσαν Υφαλοκρηπίδα από το Άγιο Όρος έως την Λήμνο για “συνεκτική συνεκμετάλλευση”  

Δείτε τι απίστευτο αποκάλυψε ο Σταύρος Λυγερός από παλαιότερες συνομιλίες με του Τούρκους

Αυτός είναι ο Παύλος Αποστολίδης

«Ο κύβος ερρίφθη» και οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου. Πέντε χρόνια μετά τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι η ατζέντα των συζητήσεων δεν έχει συμφωνηθεί επακριβώς.

Πλέον, η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται για μια δύσκολη και σύνθετη συζήτηση με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και γι’ αυτό επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα αναλάβει ο πρέσβης (επί τιμή) Παύλος Αποστολίδης.

Π.Αποστολίδης: Το πρόσωπο – κλειδί για τα «παζάρια» με την Τουρκία …

Αποστολίδης – Το βιογραφικό του

Γεννημένος ο Παύλος Αποστολίδης το 1942 στην Αθήνα, σπούδασε Νομική, μπήκε στο Διπλωματικό Σώμα το 1965 και το 1984 ανέλαβε σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, πρέσβης της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το 1999 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μέχρι το 2004 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Αξιοποίησε στο έπακρο τη «διπλωματία των σεισμών» για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ είχε ρόλο και στην επαφή των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Το πλαίσιο του διαλόγου που θα κάνει ο Αποστολίδης

Η προϋπηρεσία του στις συνομιλίες Αθήνας – Αγκυρας, από διάφορες θέσεις, χαρακτηρίζεται ως το εισιτήριο που τον κάνει τον καταλληλότερο για τις απαιτήσεις των ημερών, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει λύσεις και να «δείξει δρόμους». Οπως στο παρελθόν. Εστω και αν δεν δημοσιοποιήθηκαν ή δεν επισημοποιήθηκαν. Εάν τελικά ο Αποστολίδης αναλάβει ξανά καθήκοντα ως επικεφαλής σε έναν νέο διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, θα έχει ενδιαφέρον τα χαρακτηριστικά που θα λάβει αυτός ο διάλογος και το πλαίσιο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα θέλει διάλογο «εφ’ όλης της ύλης», βάζοντας στο τραπέζι υφαλοκρηπίδα, «γκρίζες ζώνες», αποστρατικοποίηση των νησιών ακόμα και μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

 

 

O Κώστας Υφαντής καθηγητής διεθνών σχέσεων Παντείου και ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός slpress.gr ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ με τον Γιώργο Σιαδήμα για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας σε Κωνσταντινούπολη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares