Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Οι τουρκικές δυνάμεις αποσύρονται από βάσεις στη βόρεια Συρία


Οι τουρκικές δυνάμεις εκκένωσαν δύο βάσεις στη δυτική ύπαιθρο του Ταλ Αμπιάντ, στη βόρεια ύπαιθρο της Ράκα, στη βόρεια Συρία, αποκάλυψαν πηγές του παναραβικού μέσου Asharq Al-Awsat.

Οι δυνάμεις αποχώρησαν από τις στρατιωτικές τους βάσεις στα χωριά Χαρεκλί και Ταννούζ.

Η απόσυρση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, συντονίστηκε με τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή. Η αποχώρηση πιθανότατα θα ακολουθηθεί από προέλαση των δυνάμεων των Ρώσων αλλά και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, στο Ταλ Αμπιάντ σε μια άγνωστη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Εν τω μεταξύ, σε ένδειξη ότι η Άγκυρα μπορεί να μην έχει εγκαταλείψει εντελώς τα σχέδιά της να ξεκινήσει μια διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνδέσει σύντομα ασφαλείς ζώνες στη βόρεια Συρία.

Τον περασμένο Μάιο, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική εκστρατεία στη βόρεια Συρία για να ολοκληρώσει τη δημιουργία ασφαλών ζωνών κοντά στα σύνορά της. Οι εν λόγω ζώνες θα εκτείνονται σε βάθος 30 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος.

Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν απείλησε να εκκαθαρίσει τη βορειοανατολική Συρία από τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων, εν μέσω αύξησης των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και των βομβαρδισμών στη βορειοανατολική Συρία. “Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Η απόφασή μας να δημιουργήσουμε μια ασφαλή γραμμή βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας είναι μόνιμη”, είπε στη 13η Διάσκεψη των Πρεσβευτών στην Άγκυρα. “Ελπίζω ότι θα ενώσουμε σύντομα τα τμήματα αυτής της ζώνης ασφαλείας εκκαθαρίζοντας τις τελευταίες περιοχές όπου φωλιάζει η τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία”, πρόσθεσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Παρά τη δυνατή ρητορική του Ερντογάν, τα σχέδια της Τουρκίας για στρατιωτική εκστρατεία στη Συρία παραμένουν χωρίς διεθνή υποστήριξη. Οι ΗΠΑ, που θεωρούν τους Κούρδους βασικό σύμμαχο στον πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία, έχουν προειδοποιήσει ενάντια σε οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική κίνηση, λέγοντας ότι θα αποτελέσει απειλή για τις δυνάμεις που συμμετέχουν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατικής ομάδας. Οι ευρωπαϊκές χώρες απέρριψαν επίσης οποιαδήποτε νέα τουρκική εισβολή. Από την πλευρά της, η Ρωσία απαίτησε από την Άγκυρα να συνεργαστεί με τη Δαμασκό αντί να καταφύγει σε στρατιωτική επιλογή. Το Ιράν, άλλος υποστηρικτής του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, δήλωσε ότι οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση θα λειτουργούσε μόνο προς το συμφέρον των τρομοκρατών και θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή.

 

capital.gr

 

Shares