Τρίτη , 2 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

Οι Ταλιμπάν ζητούν από τον Μπάιντεν να “τιμήσει” τη συμφωνία Τραμπ για πλήρη αποχώρηση των Η.Π.Α. από το Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παραμείνει πιστός στη συμφωνία που προβλέπει την απομάκρυνση του συνόλου των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.

Έτσι, υποστηρίζουν ότι θα διασφαλιστεί ο εσωτερικός ειρηνευτικός διάλογος και η λήξη ενός πολέμου που διαρκεί για δύο δεκαετίες.

“Πρέπει να γίνουν βήματα για να λήξει ο πόλεμος και όχι να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου και η συμφωνία έγινε για αυτόν ακριβώς τον λόγο,” υπογράμμισε ο Μοχάμεντ Ναέεμ, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, το οποίο έχει έδρα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Η έκκληση των Ταλιμπάν γίνεται μόλις λίγες ημέρες μετά από την μείωση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν από 4.500 σε 2.500, ύστερα από τη οδηγία του Προέδρου Τραμπ. Τόσο Ρεπουμπλικάνοι όσο και Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην αποχώρηση, προειδοποιώντας για τις συνέπειες στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Ο Ναέεμ χαιρέτησε την μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων ως “μία καλή εξέλιξη.”

Afghanistan Map (Road) - Worldometer

Χάρτης του Αφγανιστάν 

Ο Άντριου Γουάτκινς, υψηλόβαθμος αναλυτής στο International Crisis Group, υπογράμμισε ότι η αποχώρηση των δυνάμεων των Η.Π.Α. μέχρι την προθεσμία της 1ης Μαΐου είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ειρηνευτική διαδικασία και η πιο επείγουσα απόφαση για την νέα αμερικανική ηγεσία.

Pentagon draws up plans for quick Afghanistan withdrawal in case Trump  blindsides military

Αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν

Ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Μπάιντεν θα αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις των Η.Π.Α. μέχρι τον Μάιο, ο επίσημος υποψήφιός του σύμβουλός για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε στο CNN, νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η νέα αμερικανική ηγεσία “θα υποστηρίξει τη διπλωματία” με τους Ταλιμπάν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει να πείσει του Αφγανούς αντάρτες να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Αλ – Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, να διασφαλίσουν τη μείωση της βίας και να συμμετέχουν σε “διαπραγματεύσεις καλής πίστης” με την κεντρική κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Πηγή: Bloomberg

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares