Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023

Οι σιδηροδρομικοί ξεκινούν νέα απεργία – Εβδομάδα κινητοποιήσεων για 40.000 εργαζόμενους

«Τα συνδικάτα αποφάσισαν ότι θέλουν να απεργήσουν αυτήν την εβδομάδα, πράγμα που είναι τελείως άχρηστο, βλάπτει τον σιδηροδρομικό τομέα, βλάπτει τα συμφέροντα των ανθρώπων που εργάζονται εκεί»

Μετά τα προβλήματα που προκλήθηκαν κατά την εορταστική περίοδο, οι απεργίες στα μέσα μεταφοράς της Βρετανίας -που πραγματοποιούνται εδώ και 6 μήνες- επαναλαμβάνονται από σήμερα (03.01.2023), καθώς οι σιδηροδρομικοί ξεκινούν πενθήμερη απεργία που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση.

Περίπου 40.000 εργαζόμενοι στην Network Rail, την δημόσια εταιρεία διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και σε 14 ιδιωτικές σιδηροδρομικές εταιρείες, κατεβαίνουν σε τετραήμερη απεργία που οργανώνεται από το συνδικάτο RMT, ενώ το συνδικάτο των μηχανοδηγών Aslef έχει αποφασίσει και μία επιπλέον ημέρα απεργίας.

Το RMT, το οποίο οργάνωσε την μεγαλύτερη απεργία στον τομέα την τελευταία 30ετία, απαιτεί καλύτερους μισθούς απέναντι σε έναν πληθωρισμό που προσεγγίζει το 11% και καλεί τους Βρετανούς «να μη ταξιδέψουν παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη».

«Τα συνδικάτα αποφάσισαν ότι θέλουν να απεργήσουν αυτήν την εβδομάδα, πράγμα που είναι τελείως άχρηστο, βλάπτει τον σιδηροδρομικό τομέα, βλάπτει τα συμφέροντα των ανθρώπων που εργάζονται εκεί», προειδοποίησε σήμερα από το Sky News ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ. Ο υπουργός βεβαιώνει ότι «εργάζεται σκληρά» για την επίλυση της διένεξης ανάμεσα στις σιδηροδρομικές εταιρείες και τα συνδικάτα και δηλώνει ότι μία πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αλλά, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συνδικάτου RMT Μικ Λιντς, η βρετανική κυβέρνηση «παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης», επιβάλλοντας πολύ αυστηρούς όρους στους διαπραγματευτές των σιδηροδρομικών εταιρειών. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε την υπάρχουσα πρόταση. Χρειαζόμαστε νέα στοιχεία στην εξίσωση για την επίτευξη λύσης», είπε προσθέτοντας ότι μία συμφωνία «είναι εφικτή τις επόμενες ημέρες».

Οι απεργίες για την μείωση της αγοραστικής δύναμης πληθύνονται σε πολλούς τομείς τους τελευταίους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, πλήττοντας κυρίως τον τομέα της υγείας κατά τον Δεκέμβριο με τις απεργιακές κινητοποιήσεις πρώτα του νοσηλευτικού προσωπικού και στην συνέχεια των πληρωμάτων των ασθενοφόρων, για να ακολουθήσουν τα ταχυδρομεία και οι τηλεπικοινωνίες.

Ο τομέας των μεταφορών αναστατώθηκε ήδη κατά την περίοδο των γιορτών με τις απεργίες των σιδηροδρομικών, αλλά και των τροχονόμων και της συνοριοφυλακής, αναγκάζοντας την βρετανική κυβέρνηση να επιστρατεύσει τον στρατό για την διενέργεια των ελέγχων στα βρετανικά αεροδρόμια.

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares