Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Οι Ρώσοι αγοράζουν τουρκική υπηκοότητα και αναζωογονούν την τουρκική οικονομία

Το σχέδιο περί υπηκοότητας της Τουρκίας ανά επένδυση έχει τροφοδοτηθεί από ένα κύμα Ρώσων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία και αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις και ζωές.

Η εκστρατεία της Άγκυρας στο να προσφέρει ιθαγένεια στους επενδυτές κατέστη πολύ δημοφιλής σε ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή από τότε που ξεκίνησε το 2018. Όμως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύμα επενδυτών. Οι επίπονες διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία και η αυξανόμενη καταστολή των διαφωνούντων ώθησαν τους Ρώσους να αναζητήσουν ευκαιρίες στην Τουρκία – μια χώρα που προηγουμένως θεωρούσαν σε μεγάλο βαθμό μόνο ως προορισμό διακοπών.

Μεταξύ 2018 και 2021, περίπου 20.000 αλλοδαποί πολίτες, με επικεφαλής Ιρανούς, Ιρακινούς και Αφγανούς, απέκτησαν την τουρκική υπηκοότητα αγοράζοντας ακίνητα ή επενδύοντας σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία ύψους τουλάχιστον 250.000 $.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών δεν δημοσιοποιεί τακτικά στοιχεία για τις επενδύσεις, αλλά οι υπολογισμοί που δημοσιεύονται υποδηλώνουν ότι πρέπει να έχουν εισαχθεί τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, με αυτόν τον αριθμό να αυξάνεται ενδεχομένως σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο.

Υπήρξε κάποια εσωτερική κριτική για το πρόγραμμα μετά την έναρξη του, με τους αντιτιθέμενους να εξαπολύουν κατηγορίες για το ότι “διένειμε φτηνή υπηκοότητα”, έτσι στα μέσα Ιουνίου η τουρκική κυβέρνηση εισήγαγε νέο νόμο, αυξάνοντας το ελάχιστο ποσό επένδυσης στα 400.000 δολάρια.

Ο Μουχάμετ Γιασιρ Ταφλάν, δικηγόρος με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ειδικεύεται στη μετανάστευση μέσω επενδύσεων, είπε στο Middle East Eye ότι οι Ρώσοι ηγούνται της λίστας φέτος. “Αυτή τη στιγμή, σχεδόν το 60% των πωλήσεων κατοικιών σε ξένους γίνονται από Ρώσους”, είπε. “Ήταν λιγότερο από 1% πέρυσι”.

Ο Ταφλάν είπε ότι η απόφαση της Άγκυρας να αυξήσει την τιμή της υπηκοότητας δεν αποθάρρυνε τους επενδυτές.

“Υπάρχουν φθηνότερες, συγκριτικά πιο ωφέλιμες υπηκοότητες για επενδύσεις ή ευκαιρίες χρυσής βίζας στην Ευρώπη, αλλά οι Ρώσοι δεν μπορούν να εγγραφούν σε αυτές λόγω κυρώσεων. Βασικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, πόσο μάλλον να πραγματοποιήσουν χρηματικές συναλλαγές”, είπε ο Ταφλάν.

“Και για τους άλλους ξένους υπηκόους, ξόδευαν ήδη σχεδόν 400.000 δολάρια ακόμη και πριν από την τροποποίηση του νόμου. Έτσι δεν σταμάτησε τη ζήτηση”.

Πέτρος Κράνιας

 

capital.gr

Shares