Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Οι προκλήσεις του 2023 για την κυβέρνηση Μελόνι

Η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία έχει να αντιμετωπίσει σειρά κρίσιμων ζητημάτων το 2023, πόσο μάλλον που σύμφωνα με τον Τύπο ο μήνας του μέλιτος με τους πολίτες έχει τελειώσει.


Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, από τη μία η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας θα πρέπει να περιορίσει τα αιτήματα των κυβερνητικών εταίρων (της Λέγκα και της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι) με στόχο τη συνεχή μείωση των φόρων. Από την άλλη, θα προσπαθήσει να πετύχει μια κάποια αλλαγή στο Σχέδιο Ανάκαμψης, έτσι ώστε να ληφθεί υπόψιν από τις Βρυξέλλες η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και να μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα εκατοντάδες σχέδια για μεγάλα και μικρά δημόσια έργα.

Κύρια πρόκληση, σύμφωνα με την εφημερίδα των Καθολικών Επισκόπων Avvenire, είναι και η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων με τη Γαλλία, οι οποίες δοκιμάσθηκαν σοβαρά λόγω της διαχείρισης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού.

 

Ρεαλισμός στο ουκρανικό

Όσο για την εξωτερική πολιτική, η Μελόνι ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Κίεβο πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από την αρχή του πολέμου. Η Ρώμη παραμένει στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά είναι όλο και σαφέστερη η επίγνωση ότι πρέπει να επιτευχθεί σύντομα η ειρήνη, μέσω συμβιβασμού, με μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Σε πολιτικό επίπεδο επίσης η εφημερίδα Corriere della Sera υπογραμμίζει ότι η νέα στρατηγική της Ιταλίδας πρωθυπουργού είναι να μην επιμείνει στην καλλιέργεια ακραίων συμμαχιών και να ακολουθήσει πρακτική στρατηγική: με όλο και στενότερη συνεργασία της ομάδας των ευρωπαίων συντηρητικών, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ώστε να αποδυναμωθούν οι σοσιαλιστές και η κεντροαριστερά γενικότερα.

Σε ό,τι αφορά τέλος τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει μάχη για να ενισχυθεί το βάρος της ανάπτυξης και να περιοριστεί κατά το δυνατόν η απόλυτη ισχύς της οικονομικής σταθερότητας. Με τη λογική ότι ο ευρωπαϊκός νότος χρειάζεται επενδύσεις, με σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: Deutsche Welle

Shares