Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Οι πράσινες και οι κόκκινες κάρτες της 12ης αξιολόγησης

Οι πράσινες και οι κόκκινες κάρτες της 12ης αξιολόγησης

 

Ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και εκκαθάριση των κόκκινων δανείων του νόμου Κατσέλη, πλειστηριασμοί και ένα πρώτο αποτέλεσμα από το νέο πτωχευτικό κώδικα είναι οι βασικές κόκκινες κάρτες των θεσμών στην 12η αξιολόγηση.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, είναι μόνιμο θέμα των θεσμών. Τούτο διότι η Ελλάδα πήρε το 2016 7,5 δισ. από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ που έδωσε ο ESM για το τρίτο μνημόνιο για να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες.

Ωστόσο ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Μετά το τέλος του μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, το θέμα της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων περνά από αξιολόγηση σε αξιολόγηση, χωρίς να βρίσκει λύση. Στην 10η αξιολόγηση συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο για την ελαχιστοποίηση (όχι πια τον μηδενισμό) των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου στο 0,2-0,3% του ΑΕΠ μαζί με 0,1-0,2% ΑΕΠ από καθυστερούμενους φόρους, το οποίο θα απαλείφονταν πριν το τέλος της κάθε χρονιάς.

Στην 11η αξιολόγηση, συμφωνήθηκε τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου (με εξαίρεση τις καθυστερούμενες συντάξεις) να είναι στο τέλος του περασμένο Ιουλίου στα 1,5 δισ.. Στο τέλος της προθεσμίας, το υπόλοιπο ήταν 1,9 δισ. ευρώ. Παρά τις καθυστερήσεις που δικαιολογούνται και από την πανδημία, οι θεσμοί ζητούν τώρα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες, μέχρι και τις αρχές του 2022.

Δυσαρέσκεια έδειξαν και για το μεγάλο υπόλοιπο των εκκρεμών συντάξεων. Παρά την σημαντική μείωση από τις 167.000, τον Μάρτιο στις 131.000 στο τέλος Σεπτεμβρίου, είναι ξανά αμφίβολο αν θα προλάβουν να μηδενιστούν μέχρι και τα μέσα του 2022. Οι θεσμοί ζήτησαν και σε αυτό το θέμα παρεμβάσεις για την ταχύτερη εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων σε νέα προθεσμία.

Τα κόκκινα δάνεια σε εκκρεμότητα
Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα που περνά από αξιολόγηση σε αξιολόγηση είναι η χρήση των εργαλείων για την οριστική εκκαθάριση των κόκκινων δανείων που λιμνάζουν στα δικαστήρια. Με το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω κορονοϊού “πάγωσαν” περίπου 22.000 πλειστηριασμοί σε τελικό στάδιο.

Στις αρχές του χρόνου είχε συμφωνηθεί μια εξάμηνη παράταση αναστολής μέχρι και τις 30 Ιουνίου για πληττόμενους από την πανδημία που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία.

Υποτίθεται ότι η παράταση δόθηκε μέχρι να λειτουργήσει ο νέος πτωχευτικός κώδικας για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα. Ο νόμος ενεργοποιήθηκε η σχετική πλατφόρμα άνοιξε και έχει συγκεντρώσει περίπου 37.000 αιτήσεις αλλά ακόμη δεν έχει γίνει ούτε μια ρύθμιση οφειλών.

Ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη ( περίπου 30.000 ), λιμνάζουν ακόμη στα δικαστήρια και εκκαθαρίζονται με ρυθμό …χελώνας.

Ένα ακόμη θέμα που παραμένει ανοιχτό, είναι οι εγγυήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για δάνεια προς ιδιώτες και επιχειρήσεις για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές. Προς το παρόν, το θέμα διευθετήθηκε με την ένταξη των δανειοδοτούμενων στην ρύθμιση των 120 δόσεων.

Οι πράσινες κάρτες
Εκτός όμως από τα δύο αυτά “κομβικά” πεδία, οι θεσμοί έδωσαν πράσινη κάρτα σε πολλά άλλα κρίσιμα θέματα της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα:

– Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 16,7 δισ. ευρώ για το 2021, αλλά και το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πήραν την πιστοποίηση των θεσμών ως στοχευμένα με θετικό αποτέλεσμα στην στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών

– Η ολοκλήρωση εντός της προθεσμίας που συμφωνήθηκε του θεσμικού πλαισίου για το νέο πτωχευτικό νόμο και την λειτουργίας του έστω και αν δεν έχει ακόμη αποτέλεσμα.

– Η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΤΧΣ με απώτερο στόχο την – μερική τουλάχιστον – αποεπένδυση από τις εμπορικές τράπεζες, το οποίο θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στην Βουλή.

– Η απομείωση των κόκκινων δανείων κατά 50 δισ. από τους ισολογισμούς των τραπεζών από το πρόγραμμα Ηρακλής Ι και ΙΙ

– Η ταχεία πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΠΑ Υποδομών, των περιφερειακών λιμανιών, τμημάτων της περιουσίας της ΕΤΑΔ, αλλά και η μείωση του δημοσίου στην ΔΕΗ

– Η πολύ καλή πρόοδος στην πορείας ολοκλήρωσης του κτηματολογίου

– Η καλή πρόοδος στην συμπλήρωση του πλαισίου για ευκολότερες αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων.

Πηγή: Του Τάσου Δασόπουλου/capital.gr

Shares