Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες στο Μουντιάλ του 2022

Ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη, δεν είναι άγνωστος στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια βοήθησε τη Γαλλία να κερδίσει το τουρνουά για πρώτη φορά από το 1998. Ήταν ένα είδος πάρτι – υποδοχής για τον 19χρονο τότε, ο οποίος είχε αναδειχθεί ο καλύτερος νεαρός παίκτης της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στη Ρωσία.

Το Κατάρ 2022 θα μπορούσε να είναι μια στιγμή ορόσημο για τον 23χρονο πλέον σούπερ σταρ, που θα δώσει ώθηση σε ένα νέο κύμα δημοτικότητας και, ενδεχομένως, μια ακόμη μεγαλύτερη αμοιβή.

“Η θέση του Εμπαπέ στην παγκόσμια σκηνή θα είναι ακραία, ειδικά με σχέση με την EA Sports, τη συμφωνία του για τα παπούτσια (με τη Nike) και ό,τι συνεπάγονται αυτά”, λέει ο Ρόσι Μπιντλ, ιδιοκτήτης της εταιρείας αθλητικού μάρκετινγκ XtraTimeFC, μιλώντας για τους χορηγούς του. Ο ίδιος προσθέτει ότι ο Εμπαπέ, ο αθλητής στο εξώφυλλο του βιντεοπαιχνιδιού FIFA 23 της EA Sports, πιθανώς να είναι το πρόσωπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ότι εάν η Γαλλία τα πάει καλά, το ενδιαφέρον για χορηγίες θα εκτοξευθεί κι άλλο.

Με 3,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους να έχουν συντονιστεί στο τελευταίο Μουντιάλ του 2018, η διοργάνωση προσφέρει μια απαράμιλλη ευκαιρία διαφήμισης για τα αστέρια του παγκόσμιου σπορ. Στους 64 αγώνες, το τουρνουά είχε μέσο κοινό 191 εκατομμύρια (Το αφεντικό της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, είπε τον Μάιο ότι αναμένει 5 δισεκατομμύρια θεατές στο τουρνουά του 2022). Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες συρρέουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και οι παίκτες, προσθέτει ο Μπιντλ, προσφέρουν ένα χαμηλό πήχη εισόδου στη χορηγική πλευρά του γεγονότος. Όσο περισσότερο προχωρά μία χώρα στη διοργάνωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφήμιση για τους πρωταγωνιστές της.

Ο Εμπαπέ είναι ήδη ένας εκ των πιο οικονομικά επιτυχημένων αθλητών στο σπορ. Το Forbes εκτιμά ότι θα κερδίσει 128 εκατομμύρια δολάρια στη σεζόν 2022-23, προ φόρων και αμοιβών ατζέντηδων. Χάρη στην τριετή ανανέωση του συμβολαίου του με την Παρί Σεν Ζερμέν θα πληρωθεί 110 εκατομμύρια δολάρια, βάσει ετήσιων απολαβών και αναλογίας του μπόνους υπογραφής συμβολαίου, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου. Ποσό που δεν περιλαμβάνει τα εκτιμώμενα 18 εκατομμύρια δολάρια που αποκομίζει ετησίως ο Εμπαπέ από χορηγίες, στις οποίες περιλαμβάνονται συμφωνίες με τις Nike, Dior, Hublot, Oakley, Panini, EA Sports και Sorare.

Την ώρα που ο Εμπαπέ θέλει να προσθέσει μια δεύτερη κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου στο βιογραφικό του, δύο από τα μεγαλύτερα αστέρια του παιχνιδιού εξακολουθούν να κυνηγούν την πρώτη τους, και πιθανώς θα το κάνουν για τελευταία φορά. Ο Αργεντινός Λιονέλ Μέσι, 35 ετών, έχει δηλώσει ήδη ότι το 2022 θα είναι το τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο. Η εκτίμηση είναι η ίδια για τον Πορτογάλο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος θα κλείσει τα 38 τον Φεβρουάριο.

Οι δυο τους έχουν σκοράρει εκατοντάδες γκολ, έχουν κερδίσει αθροιστικά 12 Χρυσές Μπάλες και αμέτρητους τίτλους, συμπεριλαμβανομένου του UEFA Champions League. Ωστόσο, η δόξα του Μουντιάλ τους έχει διαφύγει. Παραμένουν δύο από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στο ποδόσφαιρο, έχοντας κερδίσει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ο καθένας στην καριέρα τους, ενώ αναμένεται πως θα ξεπεράσουν και οι δύο το εννιαψήφιο ποσό στα κέρδη τους αυτή τη σεζόν, με τον Μέσι να αναμένεται πως θα κερδίσει 120 εκατομμύρια δολάρια μαζί με τις χορηγίες και ο Ρονάλντο 100 εκατομμύρια δολάρια.

Για τον Ρονάλντο, ωστόσο, το τέλος μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι αναμενόταν. Η στάση του και η απόδοσή του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν επικριθεί σκληρά την τρέχουσα σεζόν. Ο Ρονάλντο, ο οποίος φέρεται πως αναζητούσε μεταγραφή κατά την προετοιμασία, δυσκολεύτηκε μπει στην πρώτη ομάδα του συλλόγου και ήρθε σε σύγκρουση με τον προπονητή της Γιουνάιτεντ, Έρικ τεν Χαγκ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Πιρς Μόργκαν, ο Ρονάλντο επέκρινε τη Γιουνάιτεντ, την (ιδιοκτήτρια) οικογένεια Γκλέιζερ και τον Τεν Χαγκ, λέγοντας: “Αν δεν μου δείξεις σεβασμό, δεν θα σε σεβαστώ ποτέ”.

Η απότομη μείωση του χρόνου συμμετοχής του δεν μείωσε τη δημοτικότητά του. Ο Ρονάλντο είναι ο πιο καλοπληρωμένος ποδοσφαιριστής εκτός γηπέδου στα 60 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes, με συνεργάτες που περιλαμβάνουν τις Nike, Herbalife και το Livescore. (Ο μόνος άλλος παίκτης κάπου κοντά είναι ο Μέσι στα 55 εκατομμύρια δολάρια.) Τον Ιούλιο, ο Ρονάλντο συμφώνησε σε μια πολυετή αποκλειστική συνεργασία με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance και την Παρασκευή παρουσίασε την πρώτη του συλλογή NFT. Έχει επίσης τον πιο δημοφιλή λογαριασμό αθλητή στο Instagram, με τον εκπληκτικό αριθμό των 497 εκατομμύρια ακολούθων.

Τα πέντε πιο ακριβοπληρωμένα αστέρια που θα παίξουν στο Κατάρ συμπληρώνουν δύο ακόμη ώριμοι αστέρες, ο Βραζιλιάνος Νεϊμάρ και ο Πολωνός Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Παρόλο που είναι μόλις 30 ετών, ο Νεϊμάρ άφησε να εννοηθεί δημόσια ότι το 2022 θα μπορούσε να είναι το τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο και με τη Βραζιλία να θεωρείται από τα φαβορί έχει πιθανότητες να αποσυρθεί όντας στην κορυφή. Στο μεταξύ, ο 34 ετών Λεβαντόφσκι έχει πάρει φωτιά από όταν εντάχθηκε στην Μπαρτσελόνα, σε μια μεταγραφή περίπου 45 εκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος, έχοντας σημειώσει 18 γκολ στα 18 παιχνίδια που ξεκίνησε βασικός. Αναμένεται να αποκομίσει περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια σε αυτή τη σεζόν, με τα 8 εκατομμύρια δολάρια εκτός γηπέδου.

Αθροιστικά, οι πέντε πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες του Παγκοσμίου Κυπέλλου αναμένεται να κερδίσουν συνολικά 452 εκατομμύρια δολάρια αυτή τη σεζόν, εκ των οποίων τα 173 εκατομμύρια εκτός γηπέδου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes. Αν κάποιος από αυτούς κάνει μια καλή πορεία, θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη του όχι μόνο με περισσότερες χορηγίες, αλλά και με χρηματικά έπαθλα – αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Η Γαλλία κέρδισε 38 εκατομμύρια δολάρια για την κατάκτηση του 2018 και μοίρασε 11 εκατομμύρια δολάρια σε 23 παίκτες, ποσό που αντιστοιχεί σε μια μέση πληρωμή περίπου 480.000 δολαρίων. Στο Κατάρ 2022 η FIFA θα απονείμει χρηματικά έπαθλα 440 εκατομμυρίων δολαρίων, με τους νικητές να παίρνουν 42 εκατομμύρια δολάρια.

Όσο για το ποιον υποστηρίζει το κοινό, ο Μπιντλ της XtraTimeFC έχει μία θεωρία. “Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει απλώς να είναι ακόμη μία στιγμή του Ρονάλντο” λέει, προσθέτοντας ότι “οι οπαδοί του ποδοσφαίρου αγαπούν τον Μέσι, οι οπαδοί του ποδοσφαίρου αγαπούν τον Νεϊμάρ, αλλά εκτός γηπέδου αυτοί δεν απευθύνονται απαραίτητα στον μέσο άνθρωπο, όπως κάνει ο Ρονάλντο.”

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες στο Μουντιάλ του 2022

1. Κιλιάν Εμπαπέ 128 εκατ. δολάρια – Εντός γηπέδου 110 εκατ. δολάρια, εκτός 18 εκατ. δολάρια

2. Λιονέλ Μέσι 120 εκατ. δολάρια – Εντός γηπέδου 65 εκατ. δολάρια, εκτός 55 εκατ. δολάρια

3. Κριστιάνο Ρονάλντο 100 εκατ. δολάρια – Εντός γηπέδου 40 εκατ. δολάρια, εκτός 60 εκατ. δολάρια

4. Νεϊμάρ 87 εκατ. δολάρια – Εντός γηπέδου 55 εκατ. δολάρια, εκτός 32 εκατ. δολάρια

5. Ρόμπερτ Λεβαντόφκσι 35 εκατ. δολάρια – Εντός γηπέδου 27 εκατ. δολάρια, εκτός 8 εκατ. δολάρια

Πηγή: capital.gr

Shares