Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Οι «παράνομες» διεκδικήσεις στην Σινική Θάλασσα και η καταδίκη της Κίνας – Μια τέτοια καταδίκη θέλουμε και για την Τουρκία….

O Πόμπεο πριν καιρό είχε καταδικάσει τις κινήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα κάτι το οποίο θα ήταν πρέπον να γίνει και για την Τουρκία

Ο Πομπέο καταδίκασε τις παράνομες διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και διαμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε κίνηση εκφοβισμού καθώς θεωρούν τις «εδαφικές διεκδικήσεις» της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα «παράνομες». «Ο κόσμος δεν θα επιτρέψει στην Κίνα να μεταχειρίζεται τη Νότια Σινική Θάλασσα ως εάν να επρόκειτο για τη θαλάσσια αυτοκρατορία της».Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον, το Πεκίνο κατήγγειλε τα «εντελώς αδικαιολόγητα» σχόλια αυτά και ξεκαθάρισε ότι η κινεζική πλευρά «εναντιώνεται σθεναρά» στη συγκεκριμένη παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.Οι ΗΠΑ απορρίπτουν εδώ και πολύ καιρό τις διεκδικήσεις της Κίνας σχεδόν σε όλες τις νησίδες και τους υφάλους στη Νότια Σινική Θάλασσα έναντι των άλλων χωρών που βρέχονται από αυτήν (Μαλαισία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μπρουνέι).

Το Πεντάγωνο στηλίτευσε στις αρχές του Ιουλίου τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια στο διεκδικούμενο αρχιπέλαγος των Παρασέλ, για την κυριαρχία επί του οποίου βρίσκονται σε διένεξη η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.Πέραν των Παρασέλ, το αρχιπέλαγος των Σπράτλι προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των γειτονικών κρατών της Ασίας.Ενώ ως τώρα οι ΗΠΑ μέχρι τώρα απέφευγαν να πάρουν ανοικτά θέση στις διάφορες εδαφικές διενέξεις στην περιοχή, περιοριζόμενες να διακηρύσσουν την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας», ο Πομπέο πλέον τάχθηκε στο πλευρό των άλλων κρατών και απέναντι στην Κίνα. Έτσι, οι ύφαλοι Μίστσιφ και Σέκοντ Τόμας Σόουλ «υπόκεινται στη δικαιοδοσία και στην εθνική κυριαρχία των Φιλιππίνων», όπως όριζε η απόφαση του 2016, έκρινε.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι η τουρκική ηγεσία έχει μελετήσει σε βάθος τη στρατηγική της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα με αποτέλεσμα η τελευταία να προσιδιάζει αρκετά με την τουρκική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κυριότερες ομοιότητες που εντοπίζονται είναι οι εξής:

Κίνα και Τουρκία διακατέχονται από ηγεμονικές τάσεις σε περιοχές υψηλής γεωστρατηγικής αξίας. Το μεν Πεκίνο, επιδιώκει την ηγεμονία στη Νότια Σινική Θάλασσα διεκδικώντας το 90% της, με αρκετούς να κάνουν λόγο για προσπάθεια μετατροπής της σε κινεζική λίμνη. Έχει υιοθετήσει τη λεγόμενη πολιτική “9 dashline” και διεκδικεί νησιωτικά συμπλέγματα που ανήκουν σε όμορες χώρες, τα οποία διατείνεται ότι αποτελούν μέρος των ιστορικών εδαφών και της ΑΟΖ του. Κατέθεσε, μάλιστα, χάρτη στη Διεθνή Επιτροπή για τα όρια της Αιγιαλίτιδας Ζώνης με τις διεκδικήσεις του.

Η δε Άγκυρα, στα πλαίσια του νεω-οθωμανισμού επιδιώκει σθεναρώς την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και την αλλαγή του statusquo στο Αιγαίο προς όφελός της ώστε να καταστεί περιφερειακή δύναμη. Με το επιχείρημα ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, επιθυμεί την επικυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αμφισβητεί το 70% της ΑΟΖ της Κύπρου και διεκδικεί το 25% της ελληνικής ΑΟΖ. Τις προθέσεις αυτές κάνει σαφείς με δηλώσεις αξιωματούχων και την κατάθεση χαρτών στον ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς που συνοδεύονται από σχετική επιχειρηματολογία.

Η Τουρκία θέλει να εμπεδώσει την κυριαρχία της στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ 28ου και 32ου μεσημβρινού στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποντάρει σε ένα γενικό «γκριζάρισμα» του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, δηλαδή στη διαμόρφωση τής αίσθησης ενός αμφισβητούμενου καθεστώτος κυριαρχίας σε όλη τη γραμμή μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών παραλίων, θεωρώντας συν τοις άλλοις ότι η Ελλάδα κατέχει παρανόμως’ τουρκικά’ νησιά.

Την στιγμή που η Ελλάδα δέχεται συνεχής επιθέσεις από την Τουρκία σε ΑΟΖ και Βαρώσια, κανείς  δεν έχει προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις καταδίκης  για την Τουρκία με  τις παράνομες πράξεις της να μην σταματούν και να δημιουργούν συνεχώς νέα μέτωπα.

Μια τέτοια καταδίκη σαν της Κίνας πρέπει να επιβληθεί και στην Τουρκία

 

Shares