Πέμπτη , 1 Δεκεμβρίου 2022

Οι μαχητές του HTS αποσύρονται εν μέρει από το Αφρίν μετά την επέμβαση της Τουρκίας

Ο τουρκικός στρατός διεξάγει περιπολίες στη βόρεια πόλη σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις εσωτερικές μάχες των ανταρτών και να μειώσει την ένταση


κουμπί κοινής χρήσης facebookκουμπί κοινής χρήσης twitterκουμπί κοινής χρήσης whatsappκουμπί κοινής χρήσης μηνυμάτωνκουμπί κοινής χρήσης emailκοινοποιήστε αυτό το κουμπί κοινής χρήσης
Η συριακή μαχητική οργάνωση Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) άρχισε να αποσύρει εν μέρει τις δυνάμεις της από το Αφρίν το Σάββατο μετά την παρέμβαση του τουρκικού στρατού και την αποκλιμάκωση των εσωτερικών μαχών των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία .

Τουρκικές πηγές ασφαλείας ανέφεραν στο Middle East Eye ότι η υποστηριζόμενη από την Τουρκία πολιτική και πολιτική διοίκηση στο Αφρίν λειτουργεί κανονικά παρά τις ομάδες ανταρτών του συνασπισμού του Εθνικού Στρατού της Συρίας (SNA) που μάχονται με τους HTS στην περιοχή.

Το HTS, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ στα δυτικά του Αφρίν, ώθησε την Πέμπτη νηοπομπές μαχητών στο Αφρίν και στη γύρω ύπαιθρο.

Η μαχητική ομάδα, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, είναι μακράν η ισχυρότερη εναπομείνασα ανταρτική φατρία.

Αυτή την εβδομάδα, συμμάχησε με ορισμένες ομάδες ανταρτών στο SNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία, όπως η Μεραρχία Χαμζά, η Μεραρχία Σουλτάν Σουλεϊμάν Σαχ και η Αχράρ αλ-Σαμ, και εξαπέλυσε επίθεση κατά της Τρίτης Λεγεώνας του SNA, η οποία περιλαμβάνει εξέχουσες ομάδες ανταρτών συμπεριλαμβανομένου του Λεβάντε. Front και Jaish al-Islam.

Οι μάχες πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία ενός εξέχοντος ακτιβιστή της Συριακής αντιπολίτευσης στην πόλη al-Bab της επαρχίας του Χαλεπίου. Η δολοφονία, για την οποία κατηγορούνται μαχητές της Μεραρχίας Hamzah, άνοιξε τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των ανταρτικών ομάδων.

Οι τουρκικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η κατάσταση ήταν ήρεμη και σταθερή στο κέντρο και νότια της πόλης Αφρίν και η Τουρκία κάλεσε τα μέρη να επιλύσουν τα ζητήματά τους μέσω διαλόγου. Οι πηγές διέψευσαν ότι η Τουρκία είχε πάρει θέση με το HTS.

Μια τουρκική πηγή διέψευσε επίσης ότι πραγματοποίησε μια τριμερή συνάντηση μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.

Μονάδες του τουρκικού στρατού περιπολούσαν την Παρασκευή στην περιοχή με τεθωρακισμένα οχήματα, μειώνοντας την ένταση.

Ανώτερη πηγή της συριακής αντιπολίτευσης με έδρα το Αφρίν είπε ότι υπήρχαν δομικά προβλήματα στον Εθνικό Στρατό της Συρίας από τότε που η υποστηριζόμενη από την Τουρκία δύναμη κατέλαβε την περιοχή από τις κουρδικές δυνάμεις το 2018.

«Υπήρξε σοβαρή κριτική από τους ντόπιους για τον τρόπο λειτουργίας τους», είπε η πηγή, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. “Ορισμένες τοπικές δυνάμεις του SNA δεν αντιστάθηκαν στο HTS καθώς μπήκαν στην περιοχή επειδή ήταν πολύ κουρασμένοι από τις εσωτερικές μάχες.”

Η πηγή είπε ότι πολλές δευτερεύουσες φατρίες ανταρτών του SNA εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και επέτρεψαν στο HTS μια εύκολη αρπαγή γης. “Το HTS κατέλαβε τη Μπασούτα σε λιγότερο από δύο ώρες. Πολλοί μαχητές του SNA εκτιμούν τη συγκριτική σταθερότητα στην Ιντλίμπ που επιτεύχθηκε από το HTS”, είπε η πηγή.

«Ορισμένες τοπικές δυνάμεις του SNA δεν αντιστάθηκαν στο HTS καθώς μπήκαν στην περιοχή επειδή ήταν πολύ κουρασμένοι από τις εσωτερικές μάχες»

– Ανώτερη πηγή της αντιπολίτευσης

Πηγές ανέφεραν ότι το HTS θα παραδώσει τις στρατιωτικές θέσεις που έχει καταλάβει στο Αφρίν στην Ahrar al-Sham, μια άλλη μαχητική ομάδα που, σε αντίθεση με την HTS, είναι μέρος του SNA, μετά από συμφωνία που μεσολάβησε η Τουρκία.

Ο Amir Seyh, γενικός διοικητής της Ahrar al-Sham, ανακοίνωσε τη συμφωνία μέσω του λογαριασμού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Ahrar al-Sham, κάποτε μια ισχυρή ομάδα ανταρτών, απωθήθηκε από το Idlib από το HTS, αλλά παρόλα αυτά διατηρεί σχέσεις με την ομάδα.

Η φατρία συχνά εμπλέκεται σε διαμάχες που αφορούν τον ηγέτη των μαχητών Αμπού Σουφάν, ο οποίος στοχεύει να τη συγχωνεύσει με το HTS. Η Ahrar al-Sham πολέμησε ενάντια στους αντάρτες της Τρίτης Λεγεώνας την περασμένη εβδομάδα στο Αφρίν μαζί με το HTS.

Μια άλλη συριακή πηγή ισχυρίστηκε ότι το HTS έχει επίσης υπογράψει συμφωνία οικονομικής και ασφάλειας με την Τρίτη Λεγεώνα. Μια δεύτερη ανώτερη πηγή της συριακής αντιπολίτευσης είπε ότι το HTS δεν αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από το Αφρίν και ότι η ομάδα θα μπορούσε να διατηρήσει κάποια παρουσία στην περιοχή.

Πηγή: middleeasteye.net

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares