Τρίτη , 9 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Οι λαοί του κόσμου ξεσηκώνονται – Μεγάλη διαδήλωση στην Αργεντινή για το υψηλό κόστος ζωής

Άλλη μία μεγάλη διαδήλωση κατά της εκτίναξης του κόστους ζωής. Ο πληθωρισμός έφτασε το 64% και το ΔΝΤ σφίγγει κι άλλο τη “θηλειά”.

Όλος ο πλανήτης στους δρόμους…η Ελλάδα;

Η Αργεντινή ξύπνησε μαζί με την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Σρι Λάνκα, κλπ, αυτή τη φορά διαδηλώνοντας κατά των ολιγαρχών που δεν επικυρώνουν την εντολή του λαού για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Αντ’ αυτού, οι τιμές στα πρώτα ειδών έχουν αυξηθεί, συνεχίζει η ακρίβεια στην στέγη με τις νέες γενιές να μην μπορούν να ζήσουν μια ανεξάρτητη ζωή

Χιλιάδες Αργεντινοί συνέρρευσαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες την Πέμπτη (14 Ιουλίου) για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον Πρόεδρο Αλμπέρτο ​​Φερνάντες, τον πληθωρισμό, τη φτώχεια και την ανεργία.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη πρόκληση από μια μαχητική αριστερά του κυβερνώντος συνασπισμού που θέλει περισσότερες κρατικές δαπάνες για να μειώσει τα υψηλά επίπεδα φτώχειας και τον πληθωρισμό. Δύο βασικοί μετριοπαθείς σύμμαχοι αποχώρησαν από το υπουργικό συμβούλιο τον τελευταίο μήνα.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής, ένας σημαντικός παραγωγός σόγιας και καλαμποκιού, παλεύει με τον πληθωρισμό που ξεπερνά το 60%, την τεράστια πίεση στο νόμισμα του πέσο και το αυξημένο κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου που εξαντλεί τα ήδη αδύναμα αποθέματα ξένου συναλλάγματος.

Τμήματα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της πανίσχυρης αντιπροέδρου Cristina Fernandez de Kirchner, ζήτησαν περισσότερες δαπάνες για την άμβλυνση του αντίκτυπου του COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία, που ανάβουν διαδηλώσεις σε χώρες παγκοσμίως όπως η Σρι Λάνκα.

«Υπάρχει μια μνημειώδης κρίση στη χώρα μας», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Τζιορντάνο, σοσιαλιστής βουλευτής που συμμετείχε στην πορεία.

“Η Αργεντινή είναι μια καπιταλιστική ημι-αποικία στις αλυσίδες του ΔΝΤ. Σήμερα είμαστε εδώ για να πούμε ότι χρειαζόμαστε μια δεύτερη ανεξαρτησία. Η Αργεντινή πρέπει να σπάσει τους δεσμούς της με το ΔΝΤ που είναι η Ισπανική Αυτοκρατορία του 21ου αιώνα.”

 

Η κυβέρνηση του Φερνάντες αναστατώθηκε πριν από μια εβδομάδα με την απότομη παραίτηση του μετριοπαθούς υπουργού Οικονομίας Μάρτιν Γκουσμάν, στενού συμμάχου του προέδρου που είχε πρωτοστατήσει στις συνομιλίες με το ΔΝΤ. Αντικαταστάθηκε από την οικονομολόγο Σιλβίνα Μπατάκη.

Ο Μπατάκης, ο οποίος θεωρείται πιο κοντά στην αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος συνασπισμού από τον Γκουσμάν, μίλησε με το ΔΝΤ την Παρασκευή και δεσμεύτηκε για οικονομική σταθερότητα παρά τις ανησυχίες για μια αλλαγή λαϊκιστικής πολιτικής που έχει παρασύρει τα ομόλογα και ταρακούνησε το πέσο.

«Η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας έδειξε ότι υπάρχει μια οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση που επηρεάζει τις ζωές των εργαζομένων, ολόκληρου του πληθυσμού», δήλωσε το μέλος του Εργατικού Κόμματος Μαρσέλο Ραμάλ.

«Πρέπει να σκεφτούμε ότι φέτος θα έχουμε πληθωρισμό περίπου 80%-90% με μισθούς που δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα».

 

πηγή: reuters

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares