Σάββατο , 21 Μαΐου 2022

Οι ΗΠΑ σε ατέλειωτους πολέμους: Ρωσία και Κίνα χτίζουν τα οπλοστάσιά τους- Δορυφόροι, πλοία στο στόχαστρο τους

H Ρωσία πραγματοποιεί δοκιμές πυραύλων σε δορυφόρους και η Κίνα έχει κατασκευάσει ψευδή αμερικανικά αεροπλανοφόρα για εξάσκηση στόχων.

Είναι αυτές απειλές για τις ΗΠΑ;
Η Ουάσιγκτον δεν αμφισβητεί ότι η Ρωσία διεξήγαγε αυτό που οι ΗΠΑ αποκαλούν, «επικίνδυνη και ανεύθυνη» πυραυλική δοκιμή. Η Ρωσία στόχευσε έναν από τους δορυφόρους της, ως μέρος ενός προφανούς αντιδορυφορικού πυραυλικού συστήματος . Οι ΗΠΑ λένε, ότι η δοκιμή έθεσε σε κίνδυνο το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, παραδέχτηκε την Τρίτη ότι κατέστρεψε έναν ρωσικό δορυφόρο σε δοκιμή πυραύλου, αλλά απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι είχε θέσει σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή άλλο διαστημικό σκάφος κατά την επιχείρηση.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα λίγο πριν από την έκδοση της δήλωσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προχώρησε στην επίθεση κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η ίδια η χώρα είναι χαλαρή όσον αφορά την ασφάλεια του διαστήματος.

«Το να δηλώνει κανείς ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δημιουργεί κινδύνους για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι, τουλάχιστον, υποκρισία», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ αγνόησαν τις προτάσεις της Ρωσίας και της Κίνας, να συζητήσουν μια πιθανή συμφωνία για όπλα στο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, ο HI Sutton στο USNI News σημείωσε, ότι «ένας δεύτερος ύποπτος στόχος πυραύλων σε σχήμα αμερικανικού αεροπλανοφόρου, εντοπίστηκε σε μια απομακρυσμένη κινεζική έρημο, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες». Το εικονικό αεροπλανοφόρο φαίνεται να είναι στόχος πυραύλων. «Ο στόχος του αερομεταφορέα είναι περίπου 300 μίλια μακριά, από ένα μεγαλύτερο ύποπτο βεληνεκές πυραύλων στην έρημο Τακλαμακάν», αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το USNI News την Κυριακή. Οι δύο τοποθεσίες μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά και ευθυγραμμίζονται σε έναν χάρτη, με τους αερομεταφορείς να βλέπουν την ίδια κατεύθυνση σαν σε μια συνοδεία.

«Όπως ο πρώτος, αυτός ο νέος στόχος έχει τις ίδιες διαστάσεις με ένα αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ», σημειώνει η έκθεση.

Η Κίνα κατασκευάζει επίσης νέα αεροπλανοφόρα, ένα από τα οποία μπορεί να δρομολογηθεί ήδη από το επόμενο έτος. Οι ΗΠΑ φαίνεται να αντιδρούν κάθε εβδομάδα σε νέες αναφορές, σχετικά με αυτού του είδους τις απειλές, είτε πρόκειται για υπερηχητικούς πυραύλους είτε για πυραύλους που καταστρέφουν αερομεταφορείς, είτε για απειλές για το διάστημα και τον παγκόσμιο ρόλο της Αμερικής.

Υπάρχουν και άλλες απειλές

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι, μιλούν για υπεράσπιση της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας. Μπλέκονται επίσης σε μια πιθανή σύγκρουση με τη Λευκορωσία. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προειδοποιεί την Κίνα να μην λάβει μέτρα κατά της Ταϊβάν.

Ο κατάλογος των κρίσεων μεγαλώνει και οι ΗΠΑ έχουν σηματοδοτήσει, ότι θέλουν να μετακινηθούν από τα 20 χρόνια του παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, για να αντιμετωπίσουν «σχεδόν ομότιμους» αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Κίνα. Αλλά η Ρωσία και η Κίνα έχουν παρακολουθήσει τις ΗΠΑ, να αποσύρονται από το Αφγανιστάν και να σπρώχνονται ξανά και ξανά σε άλλα μέρη. Η Τουρκία, για παράδειγμα, έκανε τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από μέρος της Συρίας και μάλιστα επιτέθηκε στους εταίρους της στο έδαφος και οι ΗΠΑ έμειναν σιωπηλές.

Μπορεί η Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα, όλα αυτά τα αναδυόμενα προβλήματα;
Φαίνεται να έχει εκπλαγεί από τα κέρδη των κινεζικών υπερηχητικών πυραύλων. Οι ιστορίες σχετικά με την Κίνα, που χρησιμοποιεί ψευδή αμερικανικά πλοία για εξάσκηση στόχων και η Ρωσία που καταστρέφει έναν δορυφόρο, φαίνεται να αποτελούν πιθανές νέες προκλήσεις για τις ΗΠΑ.

Ενώ η Αμερική διαθέτει την πιο εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία, όπως τα F-35, είναι γενικά αργή στις προμήθειες και έχει στηριχθεί στις δάφνες της εδώ και χρόνια. Υπάρχουν νέα όπλα στα σκαριά και οι ΗΠΑ θέλουν να επενδύσουν στο ναυτικό τους, αλλά σε αεροπορικές εκθέσεις όπως το Ντουμπάι, τείνουν να είναι χώρες όπως η Ρωσία που κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας, πιο πρόσφατα με το νέο της πολεμικό αεροπλάνο «Checkmate». Το αν αυτά τα αεροπλάνα είναι πραγματικά τόσο καλά όσο λένε οι σχεδιαστές είναι ασαφές, αλλά αυτό που έχει σημασία μερικές φορές είναι η αντίληψη, και η αντίληψη είναι ότι οι ΗΠΑ, αμφισβητούνται παντού.

Οι ΗΠΑ ήταν εδώ στο παρελθόν

Το 1970, ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον είπε σε μια ομιλία του: «Εάν, όταν οι μάσκες πέφτουν, το πιο ισχυρό έθνος του κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενεργεί σαν ένας αξιολύπητος, αβοήθητος γίγαντας, οι δυνάμεις του ολοκληρωτισμού και της αναρχίας θα απειλήσουν τα ελεύθερα έθνη και δωρεάν ιδρύματα σε όλο τον κόσμο».

Σήμερα αυτό φαίνεται να είναι πιο αληθινό από ποτέ. Το νέο εξώφυλλο του The Atlantic λέει «Οι κακοί κερδίζουν». Στο σημαντικό άρθρο, η Anne Applebaum γράφει τα εξής: «Αν ο 20ός αιώνας ήταν η ιστορία ενός αργού, άνισου αγώνα, που έληξε με τη νίκη της φιλελεύθερης δημοκρατίας έναντι άλλων ιδεολογιών –κομμουνισμού, φασισμού, επιθετικού εθνικισμού– ο 21ος αιώνας είναι, έτσι μακριά, μια ιστορία του αντίστροφου».

Πράγματι, οι αυταρχικοί είναι στην πορεία παντού

Η Τουρκία απελαύνει Σύρους πρόσφυγες για βίντεο Tik Tok και έχει συντρίψει κάθε διαφωνία. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πιέστηκε, γιατί η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ έχει γίνει ολοκληρωτικό καθεστώς. Προσπάθησε να απαντήσει, αλλά οι απαντήσεις είναι κούφιες. Η Άγκυρα δεν υποστηρίζει πλέον καμία από τις αξίες που το ΝΑΤΟ σχεδιάστηκε να προστατεύει. Η Άγκυρα συνεργάζεται με τη Ρωσία και την Κίνα καθώς και με το Ιράν. Όλες οι δικτατορίες συνεργάζονται. Η Βενεζουέλα και η Λευκορωσία είναι βασικοί εταίροι της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας.

Όλες αυτές οι χώρες αισθάνονται αδυναμία στις ΗΠΑ και στη Δύση. Όμως γνωρίζουν, ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ισχυρές όσον αφορά τη στρατιωτική τεχνολογία, και επίσης, όταν πρόκειται για το δίκτυο συμμάχων των ΗΠΑ, είτε το δίκτυο Five Eyes, είτε άλλες ομάδες. Οι αυταρχικοί αντίθετα, μόλις αρχίζουν να συνεργάζονται σε φόρουμ, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης.

Ενώ ορισμένα ακροδεξιά καθεστώτα, όπως αυτό του Imran Khan στο Πακιστάν, υποστήριξαν ότι ένας πολυπολικός κόσμος είναι σημαντικός, αντικαθιστώντας την ηγεμονία των ΗΠΑ, είναι δύσκολο να φτάσουμε εκεί όταν χώρες όπως το Πακιστάν μετά βίας κυβερνούν τα σύνορά τους. Όμως η συμμαχία των αυταρχικών κερδίζει. Αυτά τα επιτεύγματα στους υπερηχητικούς πυραύλους και στο διάστημα, θα αρχίσουν να τρώνε τον ρόλο των ΗΠΑ.

Είναι σαφές ότι ενώ οι ΗΠΑ πέρασαν 20 χρόνια πολεμώντας τους εξτρεμιστές, κατέληξαν σε μεγάλο βαθμό να αποσύρουν και να παραδώσουν το Αφγανιστάν πίσω στους Ταλιμπάν. Πρέπει να συνεργαστεί με κυβερνήσεις όπως το Κατάρ, που είναι αυταρχικές και επίσης με ομάδες στο Ιράκ, που βρίσκονται κοντά στο Ιράν. Εν τω μεταξύ, οι αντίπαλοι των ΗΠΑ, που δεν συμμετείχαν σε αυτούς τους «ατελείωτους πολέμους», έχτιζαν τα οπλοστάσια τους και επίσης πουλούσαν επιρροή σε όλο τον κόσμο. Η Κίνα προχωρούσε στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, η Ρωσία άπλωσε το βάρος της, και το ίδιο, και η Τουρκία και το Ιράν.

Ενώ η δορυφορική δοκιμή και τα πλοία-στόχοι στην κινεζική έρημο είναι απλώς σύμβολα, οι τίτλοι δείχνουν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν συνεχώς να μετατοπίσουν το επίκεντρό τους από μέρη, όπως η Ουκρανία στην Ταϊβάν. Μπορεί να υπερασπιστεί και τα δύο; Ο χρόνος θα δείξει.

 

Του Ιωάννη Χαρχαρή/pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares