Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά το Ιράν: Που το πάει ο Τραμπ;

Σε έναν κόσμο όπου ο αμερικανικός μονομερής χαρακτήρας έχει γίνει κοινός τόπος, η προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών Πομπέο να επιβάλει «επιστροφή» στις επιθεωρήσεις στο Ιράν, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Όσον αφορά στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν (επίσημα γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης ή JCPOA), ο Πρόεδρος Τραμπ επικεντρώθηκε μοναδικά σε ένα αποτέλεσμα – για να φέρει την Ισλαμική Δημοκρατία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκοπό «καλύτερη διαπραγμάτευση» από εκείνη που έκανε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιούλιο του 2015.

Η απότομη απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί από το JCPOA τον Μάιο του 2018, προήλθε περισσότερο από την ανάγκη να αρχίσει να διαμορφώνεται το διπλωματικό πεδίο μάχης για την υποστήριξη νέας διαπραγμάτευσης από «ανησυχία για την εθνική ασφάλεια».

Ο στόχος του Trump ήταν να αναγκάσει το Ιράν, μέσω της εφαρμογής οικονομικών κυρώσεων σε συνδυασμό με την πολιτική απομόνωση, να διαλύσει το JCPOA της εποχής Ομπάμα και να καθίσει με τον νέο Αμερικανό «κατασκευαστή συμφωνιών» για να δημιουργήσει τη «μεγάλη συμφωνία» που θα έκανε όλους χαρούμενος.

Το πρόβλημα από την αρχή, ωστόσο, ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μόνες τους με τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας. Μεταξύ των άλλων μερών της JCPOA (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα και Ιράν), η συμφωνία αποδεικνύει τη βιωσιμότητά της εμποδίζοντας το Ιράν να προβεί σε ενέργειες «ξεμπλοκαρίσματος» που θα μπορούσαν να το οδηγήσουν να αποκτήσει αρκετό σχάσιμο υλικό από το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου με βάση τη φυγόκεντρο για την κατασκευή πυρηνικής συσκευής.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης
zougla.gr

Shares