Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Οι φόβοι των αναλυτών για ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ και η εκλογική πίεση στον Ερντογάν

«Η Τουρκία έχει επιλέξει μια διαφορετική ρητορική για να αποδείξει στην Διεθνή Κοινότητα ότι είναι μια χώρα που δεν προκαλεί προβλήματα αλλά το αντίθετο ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα».

Το παραπάνω μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Τουρκία Ανδρέας Ρομπόπουλος, ενώ ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, δεν απέκλεισε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας  «όσο αυξάνει η εκλογική πίεση για τον Ταγίπ Ερντογάν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Τα… γυρνάει τώρα ο Ερντογάν και θέλει «απευθείας διάλογο» με την Ελλάδα

Διπλωματική «ντρίμπλα» για «απευθείας εποικοδομητικό διάλογο» επιχείρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να αποπειραθεί να φανεί συναινετικός στη Δύση.

Σε συνάντησή του με όλους τους πρέσβεις των κρατών – μελών της ΕΕ στην Άγκυρα δήλωσε ότι «ελπίζουμε το 2022 η Ε.Ε. να λυτρωθεί από τη μυωπική στρατηγική της, και να δράσει με μεγαλύτερο θάρρος στις σχέσεις με την Τουρκία», ενώ άφησε υπαινιγμούς για Ελλάδα και Κύπρο αναφέροντας ότι «κάποιες χώρες πρέπει τα προβλήματά τους με την Τουρκία να πάψουν να επιχειρούν να τα μεταφέρουν στους διαδρόμους της ΕΕ».

«Με το γείτονά μας την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τουριστική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Πιστεύω ειλικρινά, πως οι δύο γείτονες με απευθείας εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε ότι «πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχία των Τουρκοκύπριων» αλλά απέφυγε να μιλήσει για δυο κράτη στους διπλωμάτες της ΕΕ.

Αυξάνεται ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου

«Ο Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, και αυτό έχει κυριαρχήσει στην τουρκική πολιτική σκηνή σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι τέτοια πια η εθνικιστική ρητορεία στην Τουρκία που ακούμε παλαβά πράγματα. Τις τελευταίες ημέρες έχει βγει ο ηγέτης του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος και λέει να υιοθετήσουμε καινούργιο casus belli για τη στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου», σχολίασε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Φοβάμαι ότι όσο προχωράει ο χρόνος προς τις εκλογές του 2023, η εθνικιστική ρητορεία θα έχει έξαρση στην Τουρκία, και υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε ουσιαστική πίεση προς εμάς στο πεδίο. Διπλωματικά επεισόδια έχουμε ήδη σχεδόν καθημερινά. Το είδαμε και πρόσφατα με την ανακοίνωση για την ΠτΔ», τόνισε.

«Η Τουρκία μπορεί να θέλει να μας αναγκάσει να μπούμε σε ένα διάλογο με τη δική της ατζέντα, υπό την πίεση θερμού επεισοδίου. Να δημιουργήσει μια μετρημένη κατάσταση κάπου στην Κύπρο πχ, και να πει ότι για να λυθεί το θέμα, ελάτε να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Η Τουρκία ευελπιστεί ότι έτσι θα σπρώξει την Ελλάδα σε ένα διάλογο με ατζέντα που δε δεχόμαστε αυτή τη στιγμή. Φοβάμαι ότι όσο αυξάνει η εκλογική πίεση για τον Ερντογάν, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να προσπαθήσει να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση, μέσω μιας κρίσης με την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί το τελευταίο διάστημα κλείνουν το μάτι στον Ερντογάν», είπε ο ίδιος κλείνοντας.

in.gr

Shares