Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Οι “ενσωματωμένοι” καίνε το Άμστερνταμ

One accused of arson in Amsterdam apartment complex fire; Building partially collapsed | NL Times

Εντάξει, στην Ελλάδα καίνε τις δομές, γιατί θέλουν να πάνε στη Β. Ευρώπη. Στην Ολλανδία γιατί τις καίνε;

Ένας 27χρονος άνδρας που ανακρίθηκε σε σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Άμστερνταμ Nieuw-West το πρωί της Κυριακής συνελήφθη ως ύποπτος εμπρησμού αργότερα μέσα στην ημέρα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι αρχές έλαβαν καταγγελία θορύβου σχετικά με το σπίτι πριν από τις 8:30 π.μ

«Στο σημείο οι αστυνομικοί βρήκαν τον 27χρονο κάτοικο. Εκείνη την ώρα, μια φωτιά είχε μόλις ξεκινήσει στο σπίτι”, ισχυρίστηκε η αστυνομία. Η φωτιά στο οικιστικό κέντρο Startblok Riekerhaven στη Voetbalstraat στη συνοικία Slotervaart τέθηκε τελικά υπό έλεγχο γύρω στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, αλλά οι πυροσβέστες περίμεναν Η απόσβεση των συντριμμιών που σίγουν θα συνεχιστεί για αρκετές ώρες, είπε η πυροσβεστική. Δεν υπήρξαν γνωστοί τραυματισμοί, αλλά το συγκρότημα εκκενώθηκε με αρκετές εκατοντάδες άτομα να βγουν έξω στο δρόμο.

Ο εμπρησμός θεωρήθηκε πιθανή αιτία της πυρκαγιάς από νωρίς στην έρευνα, παρατήρησε η πυροσβεστική. Πίσω από τις κόκκινες και άσπρες κολλημένες ταινίες, μερικές δεκάδες κάτοικοι στέκονταν και παρακολουθούσαν τη φωτιά, κάποιοι ακόμα φορώντας πιτζάμες και παντόφλες μπάνιου. Αρκετοί άνθρωποι που ζουν στο συγκρότημα δήλωσαν ότι δεν εξεπλάγησαν που ξέσπασε η φωτιά. «Οι κάτοικοι παραπονιούνται εδώ και αρκετό καιρό επειδή το συγκρότημα δεν είναι ασφαλές», είπε ένας. Νωρίτερα φέτος, μια στέγη από πολλά σπίτια ανατινάχτηκε στο ίδιο συγκρότημα κατά τη διάρκεια μιας βίαιης καταιγίδας.

“Το γεγονός ότι αυτό το άτομο συνελήφθη δεν σημαίνει ότι άναψε φωτιά”, δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας νωρίτερα την ίδια ημέρα. Υπήρχαν “αρκετές ιστορίες” που διηγήθηκαν στο συγκρότημα που υποδηλώνουν ότι το άτομο που ενδιαφέρει είχε κάποια σχέση με τη φωτιά. Η κατάσταση που εντόπισε η αστυνομία το πρωί της Κυριακής έδειχνε επίσης ότι μπορεί να εμπλέκονταν εμπρησμοί. «Αλλά όλα αυτά είναι ακόμα ασαφή και υπό διερεύνηση».

Η φωτιά ξεκίνησε σε σπίτι στον δεύτερο όροφο και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε άλλες κατοικίες. Περίπου 75 σπίτια κάηκαν, μερικά από τα οποία κατέρρευσαν. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πόσα σπίτια έχουν χαθεί. Η πυροσβεστική κατάφερε να σώσει τα άλλα εξήντα σπίτια σε ένα από τα τέσσερα συγκροτήματα κατοικιών. Τρία άλλα συγκροτήματα κατοικιών δεν υπέστησαν ζημιές από φωτιά ή νερό και θα ανοίξουν ξανά για τους κατοίκους μόλις αποκατασταθεί με ασφάλεια η ηλεκτρική ενέργεια.

Μεταξύ 300 και 400 κάτοικοι των διαφόρων συγκροτημάτων κατοικιών απομακρύνθηκαν και φροντίστηκαν σε μια αθλητική αίθουσα. Πολλοί δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Η Julius Sunday, που έμενε στο ισόγειο στο τμήμα που επλήγη από την κατάρρευση, ήταν ανάμεσα στην ομάδα των ανθρώπων που στεκόταν έξω. “Δεν έχω τίποτα άλλο. Ούτε τηλέφωνο, ούτε πορτοφόλι. Όλα έχουν φύγει.” Η Κυριακή ήρθε στην Ολλανδία από τη Νιγηρία πριν από τέσσερα χρόνια και μένει στο συγκρότημα διαμερισμάτων για περίπου 16 μήνες. “Μάλλον δεν θα ξαναζήσω σε ένα μέρος σαν αυτό. Ξεκίνησα από την αρχή και ένιωσα σαν στο σπίτι μου εδώ.”

Από τη φωτιά δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Έξι άτομα αξιολογήθηκαν από το προσωπικό του ασθενοφόρου στο σημείο λόγω εισπνοής καπνού. Σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές, δεν υπήρξαν νοσηλεία. Η φωτιά δημιούργησε πολύ καπνό, με αποτέλεσμα η πυροσβεστική να συμβουλεύσει τους ανθρώπους της περιοχής να κρατούν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες και να απενεργοποιούν τις μονάδες εξαερισμού.

Το Startblok Riekerhaven είναι ένα στεγαστικό έργο που αποτελείται από μετασκευασμένα θαλάσσια κοντέινερ. Οι κάτοικοι είναι ένα μείγμα νέων από την Ολλανδία και νεαρών προσφύγων που έλαβαν πρόσφατα το δικαίωμα διαμονής στην Ολλανδία. Ένας εκπρόσωπος του Startblok Riekerhaven είπε ότι «γίνονται τα πάντα για να μιλήσουμε στους κατοίκους και να τους βοηθήσουμε περαιτέρω».

Αναφορά από ANP και NL Times

Shares