Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό και οι περίεργες συγκυρίες – Χεζμπολάχ, Ισραήλ και Συρία στην εξίσωση….

Κρίσιμες οι συγκυρίες


Δύο μεγάλες εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, την Τρίτη, τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο σε τουλάχιστον δέκα.

Οι εικόνες που μεταδίδονται από τα Διεθνή ΜΜΕ είναι συγκλονιστικές.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε μια κρίσιμη συγκυρία, την στιγμή που ο Λίβανος υποφέρει από την χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, η οποία έχει βυθίσει σχεδόν τον μισό πληθυσμό στην φτώχεια.

Συνέβησαν επίσης καθώς ο Λίβανος αναμένει την απόφαση δικαστηρίου την Παρασκευή για την δολοφονία το 2005 του πρώην Πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια βομβιστική επίθεση με φορτηγό.

Τέσσερα φερόμενα ως μέλη του Σιιτικού Μουσουλμανικού φονταμεταλιστικού κινήματος Χεζμπολάχ δικάζονται ερήμην σε δικαστήριο στην Ολλανδία για την έκρηξη αυτοκτονίας, η οποία είχε προκαλέσει το θάνατο του Χαρίρι και ακόμα 21 ανθρώπων.

Η ένταση μεταξύ του Λιβάνου και του γειτονικού Ισραήλ βρίσκεται επίσης στα ύψη καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισε προσπάθεια διείσδυσης ως και πέντε οπλισμένων μελών της Χεζμπολάχ, ισχυρισμό τον οποίο η τελευταία αρνείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Χεζμπολάχ, όσο και το Ισραήλ, αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη.

 

ΠΗΓΗ

Shares