Τετάρτη , 7 Δεκεμβρίου 2022

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα καλούν το Κατάρ να σεβαστεί τους συναδέλφους τους

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα και ενώσεις αθλητικογράφων υπέγραψαν ένα κείμενο που «καλεί τις αρχές του Κατάρ να σεβαστούν τους δημοσιογράφους» που καλύπτουν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό καλούν τις αρχές του Κατάρ «να αποφύγουν να μπλοκάρουν» ή «να αναστείλουν τους περιορισμούς λήψης εικόνων ορισμένων τόπων» και ζητούν από τη Fifa «να εξασφαλίσει πως οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει θα τηρηθούν».

Το κείμενο αυτό έχει επίσης την έγκριση της Ένωσης των αθλητικογράφων στη Γαλλία (UJSF) και της αντίστοιχης σουηδικής ένωσης, Svenska Sportjournalistförbundet.

Οι μαρτυρίες «αθλητικογράφων, ανήσυχων που υπέστησαν προσαγωγή, βία, ή ακόμη και αυθαίρετη κράτηση, πολλαπλασιάζονται» αναφέρεται ακόμη στο κείμενο αυτό, καθώς το Μουντιάλ ξεκινά σήμερα (θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου).

Αναφέρονται «η πρόσκληση σε έναν Αμερικανό δημοσιογράφο να διαγράψει τις φωτογραφίες του για το κέντρο διαπίστευσης των ΜΜΕ» ή ακόμη η περίπτωση«ενός Δανού δημοσιογράφου» «που διακόπηκε από πράκτορες ασφαλείας ενώ μετέδιδε απευθείας και εμποδίστηκε να συνεχίσει το γύρισμα σε δημόσιο δρόμο».

 

Δημοσιογράφοι υπήρξαν στόχοι χάκερ που προσελήφθησαν για να προστατεύσουν την υπόληψη του Κατάρ στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2022, αποκάλυψε πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα Sunday Times.

Δικηγόροι της κυβέρνησης του Κατάρ, που ερωτήθηκαν από την εφημερίδα, διέψευσαν την εμπλοκή του Κατάρ σε αυτήν την τεράστια επιχείρηση χάκινγκ.

Η διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ 2022 είναι στο κέντρο έντονης πολεμικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον ή ακόμη τις διακρίσεις.

 

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares